Verkkouutiset

Algerian presidentti katosi – “kukaan ei hallitse maata”

Algerian poliittinen järjestelmä horjuu. Presidenttiä ei näy ja ulkoparlamentaariset voimat täyttävät valtatyhjiötä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Algerian presidentti Abdelaziz Bouteflika on kiidätetty keskiviikkona sairaalaan Ranskaan – tai sitten ei. Varmaa on ainoastaan, ettei vanhan ja sairastelevan presidentin olinpaikkaa tiedetä ainakaan julkisuudessa. Algerian hallinto ei myönnä eikä kiistä huhuja.

Pyörätuolissa istuvan presidentin kerrotaan puhuvan vain harvoin ja hänen otettaan vallasta epäillään.

Buzzfeedin Lähi-idän kirjeenvaihtaja Borzou Daraghi kertoo tässä Algerian kummallisista tapahtumista. Hänen mukaansa Afrikan pinta-alaltaan suurin ja väestöltään toiseksi tai kolmanneksi suurin valtio horjuu. Etenkin Algerian talous on vaarassa ajautua jyrkkään alamäkeen poliittisen epävarmuuden vuoksi.

”Kaikki tiedostavat valtatyhjiön. Bouteflika ei kykene enää hallitsemaan ja ulkoparlamentaariset voimat täyttävät tätä tyhjiötä”, toteaa maan entinen pääministeri ja presidenttiehdokas Ali Benflis.

”Maata ei johda kukaan”, hän jatkaa.

Benflis ei ole ajatuksineen yksin. 19 algerialaista eturivin poliitikkoa julkaisi viime viikon perjantaina kirjeen, jossa huolitaan iäkkään presidentin terveydestä, ja kysytään suoraan, johtaako hän enää maata.

Paljon puhuvaa on, että poliitikot pyysivät kirjeessään päästä edes tapaamaan maan nimellistä johtajaa.

Borzou Daraghin mukaan Algerian epävakaus ja etenkin jähmettyneen valtion talouden mureneminen on syytä ottaa vakavasti.

Suuri öljy- ja kaasurikas valtio on tärkeä alueellinen sotilasmahti sekä yksi lännen tärkeimmistä liittolaisista ääri-islamismin vastaisessa taistelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)