Verkkouutiset

”Edes eläin ei asuisi tällaisessa hökkelissä” – Afganistanissa yli miljoona pakolaista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreen raportin mukaan Afganistanissa on 1,2 miljoonaa maan sisäistä pakolaista, joiden olosuhteet ovat äärimmäisen kurjat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Afganistanin sisäisten pakolaisten määrä on kasvanut Amnesty Internationalin mukaan vuoden 2013 puolesta miljoonasta 1,2 miljoonaan. Järjestön tuoreen raportin mukaan heidän olonsa ovat kurjat.

– Kun kansainvälinen huomio on siirtynyt pois Afganistanista, olemme vaarassa unohtaa väkivaltaa paenneiden ahdingon. Monet heistä elävät kauheissa oloissa kotimaassaan. He joutuvat taistelemaan selviytymisestään eikä näköpiirissä ole helpotusta, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen kertoo tiedotteessa.

Afganistanin hallitukset vuoronperään ovat lupailleet helpotusta maan sisäisten pakolaisten olosuhteisiin, mutta nämä lupaukset ovat jääneet Amnestyn mukaan täyttämättä. Afganistanin pakolaisilla ei ole riittävästi ruokaa, vettä, terveydenhuoltoa, suojaa tai mahdollisuuksia koulutukseen tai työhön. Olosuhteet ovat kurjistuneet entisestään viime vuosina, sillä apua tulee vähemmän.

– Edes eläin ei asuisi tällaisessa hökkelissä, mutta meidän on pakko. Asuisin mieluummin vankilassa kuin tässä paikassa. Vankilassa minun ei tarvitsisi huolehtia ainakaan ruuan ja suojan saamisesta, Heratissa pakolaisleirillä asuva 50-vuotias nainen nimeltä Mastan on kertonut Amnestylle.

Afganistan julkaisi toissa vuonna kansallisen ohjelman maan sisäisten pakolaisten auttamiseksi, mutta Amnestyn mukaan sitä ei ole käytännössä juurikaan toteutettu, sillä hallinnolla ei ole riittävästi resursseja eikä asiantuntemusta. Lisäksi korruptio ja kansainvälisen kiinnostuksen väheneminen ovat vaikuttaneet ohjelman toteuttamista.

YK on pyytänyt kansainväliseltä yhteisöltä 393 miljoonaa dollaria humanitaarista apua Afganistaniin, mutta toukokuuhun mennessä tästä summasta oli saatu kokoon vain vajaa neljännes.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)