Verkkouutiset

Venäjän sieppaamaa virolaispoliisia varoitettiin – ei suostunut perääntymään

Entisen venäläispoliitikon mukaan Venäjän sieppaamaa Viron turvallisuuspoliisia Eston Kohveria varoitettiin puuttumasta Viron ja Venäjän välisellä rajalla tapahtuvaan salakuljetukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Virolainen suojelupoliisimies Eston Kohver vangittiin epäselvissä olosuhteissa Viron ja Venäjän välisellä rajalla viime vuoden syyskuussa. Virolaisten mukaan Eston Kohver tutki salakuljetustapausta, johon oli mahdollisesti sekaantunut FSB:n henkilöstöä. Hänet oli väitetysti houkuteltu tapaamaan tiedonantajaa. Todellisuudessa miestä kuitenkin odotti väijytys.

Tomskin alueen entisen paikallispoliitikon Andrey Kuzhkinin mukaan Kohveria varoitettiin siitä, että hänen toimensa ärsyttävät Pihkovan alueen poliittisia johtajia, jotka ovat sekaantuneet järjestäytyneeseen rikollisuuteen, kertoo Viron yleisradio viitaten Postimees-lehteen.

Kuzhkinin mukaan yrityksiä koskeva nyrkkisääntö on Venäjällä tämä: paikalliset rikolliset tarjoavat yritykselle suojelua, jos sen liikevaihto on 10 miljoona ruplaa (150 000 euroa); jos yrityksen liikevaihto on 100 miljoonaa ruplaa, paikalliset poliitikot suojelevat yritystä; yrityksen liikevaihdon ollessa yli miljardi ruplaa (15 miljoonaa euroa), Moskovassa istuvat poliitikot ovat sekaantuneet toimintaan.

Lehden mukaan Kohver saattoi ylittää kynnyksen tutkiessaan rajat ylittävää rikollisuutta Pihkovassa, jossa useat rikollisjärjestöt kamppailevat vallasta. Kohverin kerrotaan tavanneen paikallisia korruption vastaisen toiminnan johtajia.

Lehti arvelee, että venäläisviranomaiset saattoivat olla peloissaan Kohverin mahdollisista aikeista paljastaa korkea-arvoisten poliitikkojen nimiä. Kuzhkinin lähteiden mukaan Kohveria varoitettiin kesäkuussa 2014 ja kehotettiin perääntymään.

Virolaisten mukaan Venäjän valtion turvallisuuspalvelu (FSB) sieppasi Kohverin Viron alueelta. Venäjän mukaan Kohver otettiin kiinni sen puolelta rajaa. Maastosta myöhemmin löytyneiden jälkien kerrotaan tukevan virolaisten versiota tapahtuneesta.

Venäjä on syyttänyt Kohveria, salakuljetuksesta, vakoilusta ja laittomasta rajanylityksestä. Viron ulkoministeri Marina Kaljurandin mukaan Kohver tuomitaan syylliseksi hyvin todennäköisesti. Kaljurand pitää kanteita väärennettyinä ja laittomina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)