Verkkouutiset

Nämä ovat Venäjän Top 10 väitettä pudotetusta koneesta

Malesialaisen matkustajakoneen alas ampuminen viritti Venäjän propagandakoneiston koville kierroksille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Examiner-julkaisu kasasi kymmenen mielestään räikeintä väitettä, joita Venäjä on toistaiseksi esittänyt Malaysia Airlinesin matkustajakoneen tuhon uutisoinnin yhteydessä.

Lista tehtiin ennen Venäjän puolustusministeriön maanantai-iltaisia lausuntoja ja uusia käänteitä. Kymmenen listalle pääsivät seuraavat:

1. Itä-Ukrainan separatistijohtaja Igor Girkin eli Igor Strelkov kehui torstaina 17. heinäkuuta sivullaan sosiaalisessa mediassa, kuinka separatistit onnistuivat ampumaan taas yhden ukrainalaiskoneen alas. Strelkov mainitsi erikseen uskovansa, että kyseessä oli ukrainalainen AN-26 -sotilaskuljetuskone. Kun hänelle selvisi, että separatistit olivat ampuneet alas siviilikoneen, Strelkov yritti korvata aikaisemman julkaisunsa muunnellulla valeviestillä. Viestin mukaan Ukrainan presidentti Petro Poroshenko olisi myöntänyt Ukrainan armeijan ampuneen ”terroristien koneen” alas.

2. Strelkov väitti samana päivänä, ettei separatisteilla ole kalustoa, jolla voitaisiin ampua yli 4 000 metrissä liikkuva lentokone. Vain päivää aikaisemmin Strelkov oli kehunut sosiaalisessa mediassa separatistien ampuneen yli 6 000 metrissä matkanneen koneen alas.

3. Venäläispropagandan mukaan Ukrainan armeija ampui malesialaisen matkustajakoneen alas yrittäessään murhata Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Venäläismedian mukaan presidentin kone kiersi 17. heinäkuuta Ukrainan kautta saapuessaan Puolasta Venäjälle. Siten Ukrainan armeija olisi vahingossa ampunut väärän koneen alas.

4. Venäläismedia ehti uutisoida torstaina ylpeästi, kuinka Itä-Ukrainan separatistit onnistuivat ampumaan alas jälleen yhden ukrainalaisen koneen. LifeNews-uutissivusto oli yksi ensimmäisistä, jotka uutisoivat asiasta. Kun sivustolle selvisi, että separatistit olivat ampuneet alas siviilikoneen, sivuston asiaa käsittelevä artikkeli ja video katosivat hyvin nopeasti.

Life Newsin juontaja kertoi torstaina ensin, että alas ampujat olivat kapinallisia. Hieman myöhemmin sama juontaja kertoi, että ampuja oli Ukrainan armeija.

5. Venäläismedia on ylpeillyt useaan kertaan, kuinka separatisteilla on hallussaan kehittyneitä ilmatorjuntajärjestelmiä, kuten BUK-ohjusjärjestelmiä. Kun selvisi, että BUKia oli käytetty mitä ilmeisimmin matkustajakoneen alas ampumisessa, muun muassa uutistoimisto ITAR-TASS käänsi kelkkansa. Sen mukaan Itä-Ukrainan separatisteilla ei ole ollut BUK-ohjusjärjestelmiä.

6. Venäläismedian mukaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) luottaa sataprosenttisesti separatisteihin ja ETYJ:lle on annettu mahdollisuus suorittaa perusteellinen tutkimus onnettomuuspaikalla. Todellisuudessa päihtyneet separatistit ovat käyttäytyneet aggressiivisesti ETYJ:n tutkijoita kohtaan eikä heidän ole annettu tehdä rauhassa työtään. Eri toimittajien mukaan uhrien lompakoita on tyhjennetty ja heidän omaisuuttaan ryöstetty.

7. Samat separatistit, jotka ensin väittivät omaavansa BUK-ohjusjärjestelmiä, kielsivät sen perusteellisesti sen jälkeen, kun matkustajakone oli ammuttu alas. Uudemman heidän kertomansa mukaan heillä on BUK, mutta se on rikki. Terroristit olivat kuitenkin todenneet aikaisemmin, että mikäli BUK-järjestelmät rikkoutuisivat, ne pystyttäisiin korjaamaan helposti, jonka jälkeen niillä voidaan ampua lentokoneita alas.

8. Venäjän valtion Russia Today väitti löytäneensä Kiovan kansainvälisellä lentokentällä työskentelevän espanjalaisen lennonjohtajan, jonka mukaan ukrainalaishävittäjät seurasivat malesialaista matkustajakonetta ja ampuivat sen alas. Russia Today esitteli lennonjohtajaksi väitetyn ”Carloksen”, joka osasi puhua vain espanjaa ja oli vain kirjoittanut asiasta Twitterissä.

9. Separatistijohtaja Igor Strelkov väitti, että matkustajakoneen kaikki matkustajat olivat jo kuolleita ennen kuin kone ammuttiin alas.

10. Russia Todayn Mark Sleboda twiittasi kuvan Kiovassa matkustajakoneen uhrien muistolle järjestetystä muistotilaisuudesta ja väitti, että kuvassa moskovalaiset kunnioittavat onnettomuuden uhreja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)