Verkkouutiset

”USA toimittaa Ukrainalle aseita, jos Venäjän tukema hyökkäys jatkuu”

Naton Euroopan-joukkojen komentaja ja Yhdysvaltain hallinnon virkamiehet näyttävät olevan taipuvaisia aseiden toimittamiseksi Ukrainaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos Venäjän tukemien separatistien hyökkäys Itä-Ukrainassa jatkuu, Yhdysvallat reagoi tilanteeseen ja toimittaa aseita Ukrainan hallitukselle, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

– Nyt harkitaan puolustukseen sopivien aseiden toimittamista kuten panssarivaunujen torjuntaan tarvittavaa aseistusta. Aikomuksena on toimittaa aseita operatiiviseen toimintaan, mutta Ukrainaan ei olla viemässä esimerkiksi hävittäjä-koneita vaan erilaiseen torjuntaan soveltuvaa aseistusta, Aaltola sanoo Verkkouutisille.

New York Times kertoi sunnuntaina, että Naton Euroopan-joukkojen komentaja ja Yhdysvaltain hallinnon virkamiehet näyttävät olevan taipuvaisia aseiden toimittamiseksi Ukrainaan.

Taistelut Venäjän tukemien itäukrainalaisten separatistien ja Ukrainan hallituksen joukkojen välillä ovat kiihtyneet. Ukrainan hallituksen joukot ovat jääneet taisteluissa alakynteen.

– Yhdysvallat ei halua nähdä Ukrainan hallinnon joutuvan kovaan ahdinkoon eikä Venäjän tukemien sotatoimien jatkuvan menestyksekkäästi.

– Kyllä tähän tullaan reagoimaan. Yhdysvaltain kongressissa on republikaanienemmistö, joka painaa päälle tässä asiassa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama näyttäisi hyvin heikolta, jos Venäjän tukemien sotatoimien annetaan jatkua menestyksekkäästi.

Ukrainaan on aikaisemmin toimitettu logistiikkaa ja harjoittelutoimintaa tukevaa sotilaallista apua kuten luotiliivejä ja lääketarvikkeita.

– Myös amerikkalaiset yritykset ovat myyneet Ukrainalle käsittääkseni muun muassa ammuksia. Mutta kyse on ollut Ukrainan hallinnon omista kaupoista. Nyt julkisuuteen tulleessa tiedossa on kyse Yhdysvaltojen liittovaltion tukemasta avusta. Aikomuksena on toimittaa Ukrainalle järeämpiä aseita, mutta ei vielä kaikkein järeimpiä.

Lue myös:

USA harkitsee aseiden toimittamista Ukrainaan

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)