Verkkouutiset

USA varoittaa Israelia – ”olette apartheidin tiellä”

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn mukaan Israelista saattaa muodostua entisen Etelä-Afrikan kaltainen apartheid-valtio, jos se ei saa solmittua rauhaa pian.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn mukaan Israelista uhkaa muodostua apartheid-valtio, jos Israelin-Palestiinan konfliktissa ei pian löydetä kahden valtion ratkaisua, kertoo the Daily Beast saamaansa nauhoitteeseen viitaten.

Kerry puhui viime viikon perjantaina medialta suljetussa tilaisuudessa, johon osallistui joukko maailman johtajia.

Vanhemmat yhdysvaltalaisviranomaiset ovat vain harvoin, jos koskaan, käyttäneet apartheid-termiä Israeliin viitatessaan. Presidentti Barack Obama on hylännyt ehdotuksen, jonka mukaan sanaa sovellettaisiin juutalaisvaltioon.

Apartheid (suom. erillisyys) tarkoittaa Etelä-Afrikan unionissa ja tasavallassa vuodesta 1948 vuoteen 1991 saakka harjoitettua rotuerottelupolitiikkaa, jossa maan väestö jaettiin valkoisiin, mustiin, intialaisiin ja värillisiin, jotka olivat pääasiassa maahan tuotujen malaijiorjien ja mustien jälkeläisiä.

Kerryn käyttämä termi on saanut Yhdysvalloissa asuvat juutalaisjohtajat raivostumaan. Sen pelätään myös keräävän ei-toivottua huomiota Israelissa.

Kerry varoitti myös, että Lähi-idän rauhanneuvottelujen epäonnistuminen voisi johtaa palestiinalaisten israelilaisiin kohdistaman väkivallan jatkumiseen.

Hänen mukaansa joko Israelin tai palestiinalaisten johdon vaihtuminen saattaisi helpottaa rauhaan pääsemistä.

– Kahden valtion ratkaisu korostuu selvästi ainoana todellisena vaihtoehtona, koska yhtenäinen valtio päätyy olemaan joko apartheid-valtio toisen luokan kansalaisineen tai siitä tulee valtio, joka tuhoaa Israelin kyvyn olla juutalainen valtio.

– Kun ajattelee tätä skenaariota, ymmärtää kuinka tärkeää kahden valtion ratkaisun saavuttaminen on. Molempien puolien johtajat ilmaisivat halunsa sitoutua tähän.

Rauhanneuvottelut törmäsivät viime viikolla esteeseen, kun Israel ilmoitti torstaina, ettei se enää osallistu rauhanneuvotteluihin palestiinalaisten kanssa. Syynä on palestiinalaisjärjestöjen Hamasin ja Fatahin keskiviikkona solmima sopimus, jonka mukaan ne korjaavat rikkoontuneet välinsä ja perustavat yhteisen hallituksen Länsirannalle ja Gazaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)