"Jos USA aikoo menestyä ISIS:n vastaisessa sodassa, sen täytyy ottaa oppia Venäjästä"

Asiantuntijan mukaan Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten pitäisi aloittaa maaoperaatio Syyriassa, jotta Isis voitaisiin lyödä.

  • LKS 20160217 A Syrian army jet flies over a rebel-held area of Daraa in southern Syria, on February 17, 2016. / AFP / MOHAMAD ABD ABAZID - LEHTIKUVA / AFP

    Syyrian hallituksen joukkojen hävittäjä lentää Daraan yläpuolella Etelä-Syyriassa.

    ()

Jos länsimaat aikovat menestyä Isiksen vastaisessa sodassa, niiden täytyy ottaa oppia Venäjästä; on oltava aktiivinen ja tehokas maasota, jotta vihollinen voidaan lyödä, kirjoittaa eläkkeellä oleva Yhdysvaltain asevoimien sotilastiedustelun analyytikko ja Neuvostoliiton tutkija Paul Davis.

Davis pohtii Rudaw-uutissivuston julkaisemassa kirjoituksessa, onko maasodan aloittaminen liian myöhäistä. Hänen mukaansa Venäjä on sitoutunut puolustamaan Syyrian presidentti Bashar al-Assadia ja sijoittanut joukkojaan alueelle.

Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa viime syyskuun lopussa. Venäjän mukaan Syyriassa on myös rajoitettu määrä maajoukkoja. Davis viittaa raportteihin, joiden mukaan Venäjän maajoukkojen määrä alueella on lisääntynyt. Tämä on hänen mukaansa vaikuttanut taistelutoimiin.

Yhdysvallat liittolaisineen on tehnyt ilmaiskuja Isistä vastaan Irakissa, Syyriassa, Afganistanissa ja Libyassa. Yhdysvalloilla ja länsimailla on Irakissa maajoukkoja ainoastaan koulutus- ja neuvoantotehtävissä. Ainoa poikkeus ovat erikoisjoukot, jotka osallistuvat suoraan taistelutoimintaan sekä Irakissa että Syyriassa.

– Tämä on johtanut tehottomaan voiman käyttöön. Historia osoittaa, että ilmavoimat ovat ainoastaan yksi osa sodankäyntiä eikä yhtäkään sotaa voiteta ilmasta käsin, Davis toteaa.

Sekä Saudi-Arabia että Turkki ilmoittivat äskettäin olevansa valmiita lähettämään maajoukkoja Syyriaan. Venäjä reagoi tähän varoittamalla vakavista seurauksista, jos maat päätyvät lähettämään Syyriaan maajoukkoja.

– On epätodennäköistä, että Venäjä tekisi merkittäviä hyökkäyksiä länsimaiden etuja vastaan. Mutta Venäjä saattaisi laajentaa sotaa vahingoittaakseen Saudi-Arabian öljyntuotantoa tai -vientiä. Venäjä pyrkisi siten nostamaan öljyn hintaa. Venäjä voisi myös ryhtyä toimiin pelotellakseen länsimaat uskomaan, että näin voi tapahtua.

Davisin mukaan tällainen lopputulos on hyvin todennäköinen, jos länsimaat eivät sitoudu maaoperaatioon.

– Venäläiset eivät ole sotaisia barbaareja, jotka vetävät maailman jyrkänteeltä alas. Mutta he eivät myöskään ole tyhmiä. Venäjä tukee suunnitelmansa mukaisesti Syyriaa ja näyttää maailmalle, että he tukevat liittolaisiaan.

– Venäjä on viime aikoina kasvattanut joukkojensa määrää Armeniassa. Tämä huolestuttaa Turkkia ja sen Nato-kumppaneita. Venäjä on myös lisännyt aseistusta tukemilleen separatisteille Itä-Ukrainassa. Jos muu maailma ei tue päättäväisesti ystäviään, se saattaa joutua puolustuskannalle.

Paul Davis johtää tällä hetkellä Washington D.C:ssä JANUS Think -konsulttiyhtiötä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.