Verkkouutiset

Potilaille suositellaan rytmihäiriölääkitystä eteisvärinän ablaatiohoidon jälkeen

Eteisvärinä-rytmihäiriö korjaantuu ablaatiohoidolla, mutta osalla potilaista rytmihäiriöt uusiutuvat pian operaation jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella rytmihäiriöiden uusiutumisia voi kuitenkin vähentää laittamalla potilaat rytmihäiriölääkitykselle heti ablaation jälkeen, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tulosten perusteella kolmen kuukauden mittainen rytmihäiriölääkitys vähentää ablaation jälkeisiä rytmihäiriöitä, mutta vaikutus näkyy vain lääkityksen ajan. Vuoden kuluttua ablaatiosta suojavaikutusta ei enää näy.

Tutkijat pitävät lyhytaikaistakin suojaa tervetulleena etenkin, kun varhaiset oireet usein ennakoivat myöhempiä rytmihäiriöitä.

Ablaatiossa sydämen eteisten sähköistä toimintaa sekoittavia eteislihassäikeitä eristetään, jolloin sähköinen aktiivisuus säilyy järjestyneenä. Toimenpide tehdään yleensä sydämeen laitettavan katetrin avulla.

Suomessa ablaatioita tehdään lähinnä potilaille, joiden eteisvärinä on voimakasoireinen eikä reagoi lääkehoitoihin.

Tutkimukseen osallistui runsaat 2 000 katetriablaatiolla hoidettua eteisvärinäpotilasta. Potilaat satunnaistettiin joko 90 päiväksi rytmihäiriölääkitykselle tai verrokkiryhmään.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)