Verkkouutiset

”Venäjä vahvistaa asemaansa uhmaamalla YK:ta ja tukemalla Pohjois-Koreaa”

Yhdysvaltojen ja Kiinan lisäksi myös Venäjä pyrkii lisäämään vaikutusvaltaansa kaakkoisessa Aasiassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ydinkokeen tehneen Pohjois-Korean hallinto ei miellytä välttämättä edes Kiinaa. Silti sen tukemaa Koreoiden yhdistymistä tai vallanvaihdosta on arvioiden mukaan tuskin nähtävissä.

CNN:n analyysin mukaan Venäjän toteuttamat viimeviikkoiset pommikoneiden lennot Korean niemimaalla olivat signaali sekä Pekingin että Washington D.C:n päättäjille. Lisäksi tarkoitus saattoi olla siirtää huomiota muualle Venäjän luoteisilla alueilla ja Valko-Venäjällä pian alkavista sotaharjoituksista.

Venäläinen politiikan tutkija Samuel Ramani rinnasti jo heinäkuussa Washington Postiin kirjoittamassaan artikkelissa Venäjän pyrkimyksen aktiiviseen toimintaan alueella sen sotilaalliseen interventioon Syyriassa ja lisääntyneeseen vaikutustoimintaan Libyassa sekä Afganistanissa.

– Venäjä haluaa olla ja tulla nähdyksi suurvaltana. Se haluaa johtaa kansakuntia, jotka vastustavat lännen valtaa ja vaikutusta. Venäjä vahvistaa asemaansa uhmaamalla YK:ta ja tukemalla Pohjois-Koreaa.

Kansainväliseen politiikkaan keskittyvässä Carnegie-Tsinghua -tutkimuskeskuksessa työskentelevä Tong Zhao katsoo, että sekä Kiinalla että Venäjällä on mahdollisuus nähdä kaikki Pohjois-Korean johdon toimet vastauksena Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin toimiin.

– Venäjä uskoo Pohjois-Korean painostamisen ydinohjelmansa lopettamiseksi olevan väärinymmärrettyä ja turhanpäiväistä, Vladimir Putin on todennut kirjoittamassaan artikkelissa.

– Provokaatiot, painostus ja militaristinen sekä loukkaava retoriikka ovat kuolemaan johtava tie.

Tong Zhao myöntää myös Venäjän ja Kiinan edelleen kilpailevan vaikutusvallasta alueella, mutta pitkällä tähtäimellä hän uskoo pelin olevan selvä. Lisäksi molempia yhdistää Yhdysvaltain-vastaisuus.

– Uskon Kiinan olevan luottavainen siihen, että sen taloudellinen kehitys ja sotilaallinen kehitys ovat nopeampia kuin Venäjän, joten pitkällä tähtäimellä Venäjä ei aiheuta perustavanlaatuista haastetta Kiinan intresseille.

Wilson Centerissä työskentelevä Korea-asiantuntija James Person katsoo Pjongjangin kokevan todellisuudessa epäluottamusta sekä Pekingiin että Moskovaan.

– Erityisesti Kiinan kohdalla katsotaan sen olleen vuosien ajan liian interventionistinen eikä olleen kunnioittaneen Pohjois-Korean suvereniteettia.

Kiina haluaa Personin mukaan tulehtuneista suhteista huolimatta pitää Yhdysvaltojen vaikutuksen poissa rajoiltaan ja siksi tukee mieluummin vaikka Kim Jong-unin hallintoa kuin Koreoiden yhdistymistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)