Verkkouutiset

Syriza pudotti pommin – ”Kreikka ei hyväksy EU:n Venäjän tuomitsevaa lausuntoa”

Kreikka yritti saada EU:n lausunnosta Venäjän syyllistävän rivin poistetuksi, kertovat diplomaattilähteet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikan uusi, vasemmistovetoinen hallitus aiheutti myräkän heti ensimmäisenä päivänään, kun se kiisti EU:n Venäjästä tekemän lausunnon paikkansapitävyyden, kertoo EUobserver.

Kreikan hallitus totesi tiistaina lehdistötiedotteessaan, että ”edellä mainittu lausunto julkaistiin ilman määrätynlaista menettelyä suostumuksen saamiseksi jäsenvaltioilta ja erityisesti ilman Kreikan hyväksynnän varmistamista”.

”Tätä kontekstia silmällä pitäen Kreikka ei hyväksy kannanottoa.”

Kreikan hallituksen tiedotteessa todettiin, että pääministeri Alexis Tsipras ilmaisi ”tyytymättömyytensä” puhelimitse EU:n ulkopoliittiselle edustajalle, Federica Mogherinille.

Tsipras totesi viime toukokuussa, että Euroopan ei pidä tunnustaa Ukrainan uusnatsihallitusta.

EU:n tiistaiaamuna julkaiseman lausunnon mukaan kaikki 28 EU-johtajaa olivat yhtä mieltä siitä, että Venäjä on vastuussa lauantaisesta Ukrainan Mariupoliin tehdystä raketti-iskusta, jossa kuoli 30 ihmistä.

Yhteinen lausunto alleviivaa, että Eurooppa on tarvittaessa valmis jatkotoimenpiteisiin. Lausunnossa ulkoministereitä pyydetään erityisesti pohtimaan uusia pakotteita.

”Panemme merkille Venäjän jatkuvan ja kasvavan tuen separatisteille, mikä alleviivaa Venäjän vastuuta. Kehotamme Venäjää tuomitsemaan separatistien toimet ja noudattamaan Minskin sopimusta.”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, Puolan entinen pääministerin Donald Tuskin kabinetti laati EU:n lausunnon maanantai-iltana.

Tuskin kabinetin mukaan hän soitti Tsiprakselle, ja hänen kabinettinsa otti yhteyttä kaikkien EU-johtajien EU-asioista vastaaviin virkamiehiin.

Tuskin kabinetin mukaan Kreikka ei ilmaissut vastalauseita ennen tiistaiaamua.

Tuskin kabinetista ilmoitettiin ennen julkaisua, että lausuntoon lisättäisiin lisähuomautus, ”mutta koska Kreikka ei halunnut lisähuomautusta lausuntoon, katsoimme voivamme julkaista lausunnon sovitulla tavalla”.

Nimettömänä pysyttelevä diplomaattilähde kertoi EUobserverille, että Kreikka yritti saada lausunnosta Venäjän syyllistävän rivin poistetuksi.

Diplomaattilähteen mukaan myös Itävalta, Unkari ja Slovakia yrittivät vesittää EU:n lausunnon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)