Verkkouutiset

Legenda ”Kobanen enkelistä” elää – tappoiko hän yli sata ISIS:n miestä?

Laajaa julkisuutta saanut legenda naispuolisesta kurditaistelijasta leviää kovaa vauhtia sosiaalisessa mediassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuhannet ihmiset eri puolilla maapalloa ovat jakaneet “Kobanen enekelin” tai “Rehanan” kuvaa sosiaalisessa mediassa.

Kyse on naispuolisesta kurditaistelijasta, josta on tullut Islamilaista valtiota (IS/entinen ISIS) vastaan käytävän vastarinnan symboli.

Kertomusten mukaan hän on tappanut jopa 100 IS:n tasitelijaa. Tarina on saanut alkunsa Pohjois-Syyriassa olevasta Kobanen kaupungista, jossa kurdit taistelevat kansainvälisen liittouman tukemana IS-taistelijoita vastaan. Tarinan ongelma on kuitenkin se, että kyseessä ei todennäköisesti ole se henkilö, jonka ihmiset luulevat hänen olevan.

”Rehana” kuvattiin 22. elokuuta Kobanessa järjestetyssä tapahtumassa vapaaehtoisille taistelijoille.

Ruotsalainen toimittaja Carl Dott tapasi hänet Kobanessa. Dott kertoo BBC:lle, että ”Rehana” toimi kodinturvajoukoissa, ei etulinjassa. Siten Dott pitää erittäin epätodennäköisenä, että hän olisi tappanut suuren määrän vihollistaistelijoita.

”Rehanan” kuva julkaistiin pian tämän jälkeen kurdilaisessa blogissa, jonka seurauksena kurdien englanninkielinen uutissivusto jakoi kuvan Twitterissä reilun kuukauden kuluttua. Sen jälkeen tarinat mystisestä ”Kobanen enkelistä” alkoivat muodostua sosiaalisessa mediassa.

Lokakuun alussa sosiaaliseen mediaan ilmestyi huhuja hänen kuolemastaan. Näistä huhuista huolimatta ihmiset alkoivat levittää ”Rehanan” tarinaa, minkä seurauksena siitä tuli maailmanlaajuisesti tunnettu. Tähän riitti yksi ainoa twiittaus, jota twiitattiin edelleen 5 500 kertaa.

– Rehana on tappanut yli 100 IS:n terroristia Kobanessa, twiitissä luki.

Twiittiä voidaan pitää kurdipropagandana, mutta yllättäen sitä ei lähetetty kurdilaiselta tililtä. Twiitin lähetti intialainen bloggaaja Pawan Durani, joka on hindujen oikeuksia Kashmirissa ajava aktivisti.

Pawani on ladannut Twitter-tililleen kuvia myös muista naispuolisista kurditaistelijoista.

Lue myös:

Suomalais-kurdilainen supertähti avustaa ISIS:iä paenneita

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)