Professori varoittaa Saudi-Arabian ja Iranin konfliktista: Saattaa muuttua todella rumaksi

Asiantuntijat pelkäävät, että Saudi-Arabian ja Iranin välinen konflikti kärjistyy sotilaallisen yhteenoton partaalle.

  • LKS 20160103 - 811; Iranian and Turkish demonstrators hold pictures of Shiite cleric Sheikh Nimr al-Nimr as they protest outside the Saudi Embassy in Ankara, on January 3, 2016, to protest against the execution by Saudi Arabia of a prominent Shiite cleric which they saw as a deliberate sectarian aggression. Nimr and other Shiite activists were among a total of 47 people executed, most of them described by the interior ministry as involved in killings by Al-Qaeda. / AFP / ADEM ALTAN - LEHTIKUVA / AFP

    Iranilaiset ja turkkilaiset mielenosoittajat kokoontuivat Saudi-Arabian suurlähetystön eteen Turkin Ankarassa.

    ()

– Saudi-Arabian ja Iranin diplomaattisuhteiden katkeaminen saattaa karata käsistä hyvin helposti, sanoo CNN:n haastattelema London School of Economicsin Lähi-idän asiantuntija, professori Fawaz Gerges.

Saudi-Arabia teloitti viikonloppuna shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin yhdessä 46 muun ihmisen kanssa. Teloitus raivostutti shiiat eri puolilla Lähi-itää. Tämän seurauksena Teheranissa sijaitsevaan Saudi-Arabian suurlähetystöön hyökättiin heittelemällä polttopulloja. Saudi-Arabia ilmoitti tämän jälkeen katkaisevansa suhteet Iraniin kokonaan.

– Maiden välinen konflikti purkautuu arabikaduilla näkyvästi, Gerges toteaa.

Jo ennen suhteiden katkeamista maat olivat vastakkaisilla puolilla Syyrian, Irakin, Jemenin, Bahrainin ja Libanonin konflikteissa.

Gergesin mukaan nyt kyse on siitä, miten paljon pahemmaksi tilanne saattaa muodostua.

– Persianlahden kahden voimakkaimman valtion, sunnimuslimien hallitseman Saudi-Arabian ja shiiamuslimien hallitseman Iranin, välinen tilanne on erittäin räjähdysherkkä.

Gerges korostaa, että alueella on sijaissotia (proxy War/sisällissota tai paikallinen sota, johon ulkopuoliset valtiot ovat sekaantuneet tukien sodan vastakkaisia osapuolia.)

– Tilanne saattaa muuttua todella rumaksi ja vaaralliseksi seuraavan muutaman viikon tai kuukauden aikana.

Eläkkeellä olevan kenraaliluutnantti Mark Hertlingin mukaan on mahdollista, että Iranin ja Saudi-Arabian välille puhkeaa entistä suorempi, sotilaallinen konflikti.

– Se on avainongelma. Tilanne kärjistyy erittäin nopeasti, Hertling kertoo.

University of South Floridan professori Mohsen M. Milani totesi vuonna 2011 kirjoittamassaan analyysissä, että ”Iran ja Saudi-Arabia ovat kilpailleet pitkään öljyntuotannossa sekä islamin shiialaisen ja sunnalaisen suuntauksen puolustajina".

Gergesin mukaan kyse ei ole pelkästään kahden eri narratiivin välisestä törmäyksestä.

– Kyse on suuresta jakaantumisesta, Saudi-Arabian ja Iranin välisestä kylmästä sodasta. Kyse on geopolitiikasta, vallasta ja vaikutusvallasta, Gerges sanoo.

Molemmilla valtioilla on omat intressinsä maiden välisen kilpailun yllyttämiseksi. Eurasia Group consultingin johtaja Ian Bremmerin mukaan Saudi-Arabia kamppailee laskevien öljyn hintojen kanssa.

Iran pyrkii puolestaan estämään uudistusmielisten ja länsimaiden vaikutusvallan kasvun. Iranin kanssa tehtiin aiemmin tänä vuonna kansainvälinen sopimus sen ydinohjelmasta erittäin pitkien neuvottelujen jälkeen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.