Verkkouutiset

Professori varoittaa Saudi-Arabian ja Iranin konfliktista: Saattaa muuttua todella rumaksi

Asiantuntijat pelkäävät, että Saudi-Arabian ja Iranin välinen konflikti kärjistyy sotilaallisen yhteenoton partaalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Saudi-Arabian ja Iranin diplomaattisuhteiden katkeaminen saattaa karata käsistä hyvin helposti, sanoo CNN:n haastattelema London School of Economicsin Lähi-idän asiantuntija, professori Fawaz Gerges.

Saudi-Arabia teloitti viikonloppuna shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin yhdessä 46 muun ihmisen kanssa. Teloitus raivostutti shiiat eri puolilla Lähi-itää. Tämän seurauksena Teheranissa sijaitsevaan Saudi-Arabian suurlähetystöön hyökättiin heittelemällä polttopulloja. Saudi-Arabia ilmoitti tämän jälkeen katkaisevansa suhteet Iraniin kokonaan.

– Maiden välinen konflikti purkautuu arabikaduilla näkyvästi, Gerges toteaa.

Jo ennen suhteiden katkeamista maat olivat vastakkaisilla puolilla Syyrian, Irakin, Jemenin, Bahrainin ja Libanonin konflikteissa.

Gergesin mukaan nyt kyse on siitä, miten paljon pahemmaksi tilanne saattaa muodostua.

– Persianlahden kahden voimakkaimman valtion, sunnimuslimien hallitseman Saudi-Arabian ja shiiamuslimien hallitseman Iranin, välinen tilanne on erittäin räjähdysherkkä.

Gerges korostaa, että alueella on sijaissotia (proxy War/sisällissota tai paikallinen sota, johon ulkopuoliset valtiot ovat sekaantuneet tukien sodan vastakkaisia osapuolia.)

– Tilanne saattaa muuttua todella rumaksi ja vaaralliseksi seuraavan muutaman viikon tai kuukauden aikana.

Eläkkeellä olevan kenraaliluutnantti Mark Hertlingin mukaan on mahdollista, että Iranin ja Saudi-Arabian välille puhkeaa entistä suorempi, sotilaallinen konflikti.

– Se on avainongelma. Tilanne kärjistyy erittäin nopeasti, Hertling kertoo.

University of South Floridan professori Mohsen M. Milani totesi vuonna 2011 kirjoittamassaan analyysissä, että ”Iran ja Saudi-Arabia ovat kilpailleet pitkään öljyntuotannossa sekä islamin shiialaisen ja sunnalaisen suuntauksen puolustajina”.

Gergesin mukaan kyse ei ole pelkästään kahden eri narratiivin välisestä törmäyksestä.

– Kyse on suuresta jakaantumisesta, Saudi-Arabian ja Iranin välisestä kylmästä sodasta. Kyse on geopolitiikasta, vallasta ja vaikutusvallasta, Gerges sanoo.

Molemmilla valtioilla on omat intressinsä maiden välisen kilpailun yllyttämiseksi. Eurasia Group consultingin johtaja Ian Bremmerin mukaan Saudi-Arabia kamppailee laskevien öljyn hintojen kanssa.

Iran pyrkii puolestaan estämään uudistusmielisten ja länsimaiden vaikutusvallan kasvun. Iranin kanssa tehtiin aiemmin tänä vuonna kansainvälinen sopimus sen ydinohjelmasta erittäin pitkien neuvottelujen jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)