Verkkouutiset

ISIS:llä on pelätty erikoisase ”kuin Mad Maxista” – näin Ramadi vallattiin

Islamilainen valtio odotti oikeaa hetkeä vallatakseen Ramadin kaupungin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Islamilainen valtio valtasi kuukausia Irakin hallituksen joukkojen hallussa olleen Ramadin kaupungin viime viikonloppuna. Irakin armeija oli pitänyt asemansa taistellen siihen asti. Ramadi on Al-Anbarin maakunnan pääkaupunki Keski-Irakissa.

Kaupunkia puolusti Yhdysvaltain kouluttama Golden Brigade -joukko-osasto, joka koostuu 25 000 sotilaasta. Yhdysvallat oli aiemmin tukenut Ramadia puolustavia irakilaissotilaita ilmaiskuin.

Isiksen aloitettua hyökkäyksensä viikko sitten torstaina irakilaissotilaat olivat oman onnensa varassa ilman ilmatukea, kertovat The Telegraphin haastattelemat taisteluista selvinneet sotilaat.

Isis oli odottanut kärsivällisesti oikeaa hetkeä, joka tuli hiekkamyrskyn myötä. Myrskyn vuoksi Yhdysvaltain johtama liittouma ei pystynyt tekemään ilmaiskuja.

Selvinneiden kertomusten mukaan jihadistit toivat paikalle pelätyn erikoisaseensa, joka on saanut Lähi-idän aavikot muistuttamaan Mad Max -fantasiaelokuvaa.

Isis on käyttänyt viimeisen vuoden aikana raskaasti panssaroituja kaivinkoneita hyökkäyksissään. Ajoneuvot on panssaroitu niin hyvin, että edes Irakin turvallisuusjoukkojen tarkka-ampujien käyttämät järeät patruunat eivät läpäise niiden suojausta.

Jihadistit olivat myös virittäneet kaivinkoneeseen räjähteitä vallatessaan Ramadia.

– Se ajoi kadulla eteenpäin raivaten esteitä tieltään. Tätä jatkui puolisen tuntia, emmekä voineet tehdä mitään, kaupunkia puolustanut poliisi kertoo.

Poliisin mukaan jihadistit räjäyttivät kaivinkoneen pian tämän jälkeen, jonka seurauksena ainakin kymmenen poliisia kuoli.

Sen jälkeen sotilaat ja jäljelle jääneet poliisit pakenivat Ramadin esikaupunkialueelle. Noin kaksisataa puolustajaa jäi vielä pidättelemään jihadistien etenemistä kahden päivän ajaksi.

Taistelut jatkuivat, kunnes Isis oli enää 200 metrin päässä puolustajien asemista. Puolustajat saivat vetäytymiskäskyn myöhään sunnuntaiaamuna. Taistelut päättyivät maanantaiaamuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)