Verkkouutiset

Sotilasasiantuntija venäläiskoneen pudottamisesta: Mahdollisesti ammatillinen virhe

Turkki ja Venäjä ovat kiistelleet lokakuun alusta lähtien Venäjän ilmatilaloukkauksista, jotka ovat tapahtuneet Turkissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettajan, everstiluutnantti Torsti Astrénin mukaan venäläiskoneen alasampuminen saattoi johtua ammatillisesta virheestä.

– Tällaista voi tapahtua sotatila-alueella, Torsti Astrén sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Turkin hävittäjä ampui tiistaina alas venäläisen rynnäkkökoneen Syyrian vastaisella rajallaan. Turkin mukaan venäläiskone loukkasi sen ilmatilaa. Venäjä kiistää ilmatilan loukkauksen ja syyttää Turkkia terroristien rikoskumppaniksi.

– Tässä on voinut olla kyseessä ammatillinen virhe. Turkkilaiselle lentäjälle on voitu antaa komento, että useista toistuvista varoituksista huolimatta tehdään omat ratkaisut.

Turkki ja Venäjä ovat kiistelleet lokakuun alusta lähtien Venäjän ilmatilaloukkauksista, joita Astrénin mukaan on oletettavasti tapahtunut Turkissa.

Turkki ampui alas 16.10 myös miehittämättömän lennokin, joka mitä ilmeisimmin oli venäläinen. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä jutussa.

– Venäjä käytti hyvin suurta voimaa Pariisin valitettavien terrori-iskujen ja Siinain matkustajakoneturman jälkeen Syyrian alueelle. Voimankäyttö kohdistui osittain Syyrian pohjoisosiin. Siinä on voitu käyttää myös Turkin ja muiden maiden ilmatilaa ilma- ja risteilyohjusiskujen suorittamisessa ilmoittamatta näille maille siitä.

Astrénin mukaan on mahdollista, että Venäjä on rikkonut tietoisesti eri maiden ilmatilaa.

– Venäjä on käyttänyt voimaa Syyrian pohjoisosiin, joissa asuu aika paljon turkmeeneja, joilla on läheiset suhteet Turkkiin. Näillä alueilla on käytetty sekä pommikoneiden lasteja että risteilyohjuksia.

Turkki on tuominnut nämä iskut ja ilmoittanut asiasta Venäjälle 19.11.

– Sen jälkeen kun tämä tilanne eskaloitui, voi olla että tässä on tapahtunut ihan ammatillinen virhe, kun Venäjä on käyttänyt sotilaskoneitaan lähellä Turkin ja Syyrian rajaa.

– Ovatko ne olleet Turkin ilmatilassa siinä vaiheessa, kun kone ammuttiin alas, sitä ei pysty varmuudella sanomaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)