Verkkouutiset

Äidin alhainen koulutustaso yhteydessä keskosuuden riskiin

Taloudelliset ja sosiaaliset erot vaikuttavat lasten terveyteen Euroopassa, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Laajan eurooppalaistutkimuksen mukaan ennenaikaiset synnytykset ja vauvojen pienikokoisuus ovat selvästi yleisempiä äideillä, joiden koulutustaso on alhainen.

Tulos vahvistaa aiempia havaintoja ja osoittaa taloudellisten ja sosiaalisten erojen vaikuttavan lasten terveyteen Euroopassa.

Tutkimuksen havainnot perustuvat yli 75 000 vastasyntyneen ja heidän äitiensä tietoihin, jotka kerättiin kahdestatoista eri Euroopan maasta.

Vähän koulutettujen vauvat syntyvät ennenaikaisena noin lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin korkeasti koulutettujen, aineisto osoittaa. Heille syntyvät vauvat ovat lisäksi muita todennäköisemmin raskauden kestoon nähden pienikokoisia.

Yhteydet havaittiin varsinkin Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa ja Espanjassa, mutta ei Norjassa, Kreikassa, Italiassa, Tsekin tasavallassa tai Ukrainassa. Suomessa äidin alhainen koulutustaso liittyi suurempaan keskosuuden, mutta ei pienikokoisuuden riskiin.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community -lehdessä.

Suomessa noin kuusi lasta sadasta syntyy ennenaikaisena eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikaisuus ja varsinkin huomattava ennenaikaisuus voi aiheuttaa muun muassa motorisia, kielellisiä ja kognitiivisia vaikeuksia, jotka voivat jatkua koko elämän.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)