Verkkouutiset

Eurovastaisten voittokulku jatkuu Saksassa – oikeistokonservatiivit vaativat Merkeliltä suunnanmuutosta

Liitokansleri Angela Merkelin johtaman CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n konservatiiviedustajat vaativat liittokansleria muuttamaan linjaansa eurovastaisen AfD:n voitettua näyttävästi useamman osavaltiovaalin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Konservatiivinen ja eurovastainen Alternative für Deutschland (AfD) eli vaihtoehto Saksalle -puolue on noussut tyhjästä keskisuureksi puolueeksi tämän syksyn osavaltiovaaleissa. Sunnuntaina puolue sai Thüringenissä 10,6 prosentin kannatuksen ja Brandenburgissa 12,2 prosentin kannatuksen. Saksin osavaltion vaaleissa puolue sai 9,7 prosentin kannatuksen kaksi viikkoa sitten.

Tähän saakka Merkelin linjana on ollut vaikeneminen. Hän ei ole halunnut keskustella eikä kommentoida AfD:n linjauksia. Osavaltiotasolla CDU ei ole suostunut yhteistyöhön AfD:n kanssa. Tähän CDU:n niin sanotun ”Berliinin piirin” konservatiivisen fraktion parlamenttiedustajat haluavat muutosta.

Kriitikoiden mukaan CDU-SCU on menettänyt vetovoimaansa erityisesti talousliberaaleilla ja konservatiivisilla alueilla. He vaativat, että päähallituspuolue pyrkisi ohjelmallisesti puhuttelemaan tästä lähin konservatiivisia äänestäjiä, jotka valuvat AfD:lle. Erityisen vaaran kriitikot näkevät siinä, että suuren koalition oloissa puolueiden profiili kärsii. Vuosi sitten muodostettiin Merkelin johtama suuren koalition hallitus yhdessä sosialidemokraattisen SPD:n kanssa.

Saksan puoluekenttä on muuttumassa. AfD:n menestyksen myötä liberaalipuolue FDP on katoamassa puoluekartalta. Siitä pitää huolen Saksan 5 prosentin äänikynnys. FDP:n jäätyä äänikynnyksen alapuolelle niin liittovaltiopäivävaaleissa kuin tämän syksyn osavaltiopäivävaaleissa, sen edustukset parlamenteissa katoavat yksi toisensa jälkeen. AfD kerää kuitenkin kannattajia kaikilta muilta poliittisilta puolueilta – ei ainoastaan CDU:lta ja FDP:ltä.

AfD:n menestys on ollut eurovaalien jälkeen nopeaa. AfD perustettiin helmikuussa 2013 kasaamaan yhteen euron tukipolitiikkaa vastustavia tahoja. Puoluetta alettiin nimittää professoripuolueeksi, koska se kasasi yhteen erityisesti talouden alan professoreita puoluejohtoonsa. Vielä syksyn liittovaltiopäivävaaleissa puolue ei onnistunut ylittämään viiden prosentin äänikynnystä. Läpimurron puolue teki kevään europarlamenttivaaleissa, joissa se sai seitsemän paikkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)