Verkkouutiset

Salainen dokumentti paljasti ensi kertaa ydinaseiden sijainnit, myös Baltiasta

Salaisuusluokituksesta vapautunut muistio listasi strategiset ydinkärjet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

National Security Archiven julkistama pysäyttävä dokumentti löytyy tästä linkistä. Dokumentti on yhä osin rankasti sensuroitu.

Kyse on USA:n tiedustelun syyskuussa 1991 tekemästä muistiosta Tasavaltojen itsenäisyyden vaikutus Neuvostoliiton strategisiin asevoimiin. Neuvostoliitto ei siis tuolloin ollut vielä hajonnut.

Muistio alkaa toteamalla, että noin 65 prosenttia Neuvostoliiton mannertenvälisistä ydinohjuksista, 35 prosenttia pommittajien aseista ja 45 prosenttia kevyempien pommittajien aseista sijaitsee Venäjällä.

Merkittävä osa oli kuitenkin muualla, kuten Ukrainassa ja Kazakstanissa. Valko-Venäjällä oli prosentti mannertenvälisistä ja 25 prosenttia kevyempien pommittajien ohjuksista.

Baltian maissa todettiin olevan lukuisia strategisen ilmapuolustuksen tukikohtia turvaamassa Neuvostoliiton luoteisosia, merkittävä varoitusjärjestelmä Latviassa sekä Badger- ja Backfire-pommittajien rykmenttien tukikohdat muun muassa Tartossa.

Tallinnassa ja Riikassa todettiin olevan merkittävät ilmapuolustuksen päämajat, Liettuassa AWACS-laivue ja Baltiassa ylipäänsä muun muassa 88 strategista SAM-ilmatorjuntaohjuspataljoonaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)