Verkkouutiset

Valtiontalouden tarkastusvirastolla sanottavaa Solidiumista

Jotta Solidium voi jatkossakin säilyä valtion tehokkaana työkaluna, sen velvoitteita on priorisoitava ja tavoitteet asetettava selvemmin, toteaa Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

VTV:n mielestä valtio-omistajan pitäisi määrittää selkeämmin ja tunnuslukuja hyödyntäen Solidiumin toiminnan tavoitteet ja niiden priorisointi. Solidium on valtion kokonaan omistama sijoitusyhtiö, joka on merkittävä omistaja 12 pörssiyhtiössä.

VTV:n tarkastuksen perusteella Solidium on noudattanut toiminnassaan valtion antamia ohjeita, mutta ohjeistuksen yleisluontoisuuden takia sen sisällön ja tavoitteiden tulkinta on jäänyt liikaa henkilöistä riippuvaiseksi. Solidiumille ei ole asetettu kustannustehokkuusmittaria.

Solidium ja sen osakesalkku on merkittävä osa valtion varallisuutta ja Solidiumin tulouttama vuosittainen voitonjako on valtiolle tärkeä tulonlähde.

Vaikka Solidiumin arvo näkyvimmin konkretisoituu voitonjaossa ja osakesalkun markkina-arvona, on sen toiminnan varsinainen merkitys yritysten toiminnan tukemisessa ja haastamisessa kannattavaan kasvuun.

Solidiumilta edellytetään vaikuttamista salkkuyhtiöiden arvonkehitykseen aktiivisen omistajuuden keinoin määrittelemättä tarkemmin, millaisia keinoja tällä tarkoitetaan. Solidiumin tulkinta aktiivisesta omistajuudesta on selvimmin konkretisoitunut toimintana salkkuyhtiöiden nimitystoimikunnissa.

Tarkastusvirasto toteaa, että Solidium on toimintansa aikana täyttänyt valtion tuloutusvaateet. Valtion tulopohjan pieneneminen on vaikuttanut Solidiumiin kasvaneina ja osin ennakoimattomina tuloutusvaateina.

Maaliskuusta 2014 maaliskuuhun 2015 Solidium tuloutti valtiolle noin 1,5 miljardia euroa. Vuoden sisällä Solidium myi tuolloin osakkeitaan noin 1,7 miljardilla eurolla, kun koko sitä edeltäneenä toiminta-aikanaan se oli myynyt osakkeitaan yhteensä noin 1,8 miljardilla eurolla.

VTV:n mielestä Solidiumin toiminnan kannalta ongelmallista on, että enimmäistuloutusta tilikauden aikana ei ole rajoitettu.

– Riskinä on, että Solidium ajetaan kansallisvarallisuuden pitkäjänteisestä hoitajasta kattamaan budjettitalouden tulovajetta lyhytjänteisellä osakkeiden myynnillä. Solidium pystyy tarvittaessa reagoimaan nopeasti, mutta se toimii markkinoiden ehdoilla, eikä valtion rahantarve välttämättä osu hyvään hetkeen myydä osakkeita, tarkastusvirasto toteaa.

VTV:n mukaan Solidiumin toiminnan heikko kohta on ollut osakesalkun hidas kehittäminen.

– Se on tehnyt sijoituksia kolmeen yhtiöön, joista Talvivaaran kohdalla sijoitusriski toteutui ja Solidium joutui kirjaamaan osakeomistuksensa arvottomiksi.

Tarkastusviraston näkemyksen mukaan uusien sijoituskohteiden valinnan on riskeistä huolimatta edelleen kuuluttava Solidiumin toimintaan.

– Sijoitusriskiä voidaan pienentää jatkamalla systemaattista sijoituskohdeseurantaa ja panostamalla entistä tarkempiin analyyseihin, mutta sitä ei voida koskaan kokonaan poistaa, VTV toteaa.

Mikä Solidium?

Valtion kokonaan omistama Solidium Oy on kansallinen omistusyhteisö, valtion ”työkalu” kotimaisen omistuksen vahvistamiseksi pörssiyhtiöissä. Nin ikään sen tehtävä on kasvattaa pitkäjänteisesti omistustensa taloudellista arvoa.

Joulukuussa 2014 Solidium oli vähemmistöomistajana 12 pörssiyhtiössä ja sen omistamien osakkeiden arvo oli viime vuoden lopussa noin 7,6 miljardia euroa.

Vuonna 2014 Solidium maksoi voitonjakona valtiolle noin 1,1 miljardia euroa. Toimintansa aikana Solidium on tulouttanut valtiolle voitonjakona 1,8 miljardia enemmän kuin se itse on saanut salkkuyhtiöiltään voitonjakona.

Tarkastus kohdistui Solidiumin toimintaan vuosina 2009–2015. Tavoitteena oli saada perusteltu näkemys siitä, miten Solidium on täyttänyt sille asettamat tehtävät ja tavoitteet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)