Verkkouutiset

Puupohjaisilla kemikaaleilla voidaan korvata raakaöljyn käyttöä

VTT on osoittanut, että puubiomassa voidaan muuntaa onnistuneesti puhtaiksi BTX-kemikaaleiksi eli bentseeniksi, tolueeniksi ja ksyleeniksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimuksen tavoitteena on, että puupohjaisilla kemikaaleilla voidaan korvata raakaöljyn käyttöä esimerkiksi muoveissa, polttoaineissa, lääkkeissä ja maaleissa.

Uusiutuvista lähteistä saatavien kemikaalien kysyntä on kasvanut nopeasti, ja nyt kaivataan vaihtoehtoisia, ympäristöä säästäviä tuotantoreittejä. Erityisen haluttuja kemikaaleja ovat puhtaat aromaatit kuten BTX-kemikaalit bentseeni, tolueeni ja ksyleeni.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämä menetelmä BTX-kemikaalien valmistamiseksi perustuu puubiomassan kaasutuksen, Fischer-Tropsch-synteesin ja aromatisoinnin yhdistämiseen. Yli 85 prosenttia erotetusta bentseenistä oli yli 90-prosenttista, ja noin 50 prosenttia erotetusta tolueenista oli puhtausasteeltaan 70-prosenttista.

Prosessia voidaan soveltaa biopohjaisten kemikaalien tuotantoon. Sekä bentseeniä että tolueenia voidaan kuitenkin hyödyntää myös erikoistuneempien yhdisteiden, kuten VTT:n kokeissa esimerkkiyhdisteenä olleen kipulääkkeenä käytetyn parasetamolin, valmistukseen.

– Yhdisteen synteettinen reitti edellyttää puhtaita lähtöaineita, joten tutkimus osoittaa, miten korkealaatuisia kaasutuksella tuotetut aromaatit ovat, VTT toteaa tiedotteessaan.

Puhtaiden BTX-jakeiden alustavaksi litrahinnaksi laskettiin 1,4 euroa. Hinta on korkeampi kuin raakaöljystä tällä hetkellä saatavan materiaalin hinta, mutta huomattavasti kilpailukykyisempi kuin muilla vastaavilla biopohjaisilla reiteillä.

Kehitystyö jatkuu suuremmassa mittakaavassa VTT:n Bioruukki-pilotointiyksikössä Espoossa. VTT:n tavoitteena on demonstroida koko biomassasta aromaateiksi ja lopputuotteiksi käsittävän prosessin teollinen toteutuskelpoisuus valmistamalla materiaalia useita kiloja.

– Synteettistä reittiä kehitetään edelleen prosessin teknisen ja taloudellisen toteutettavuuden parantamiseksi, jotta päästään lähemmäs kaupalliseen käyttöön soveltuvaa prosessia, VTT kertoo tiedotteessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)