Verkkouutiset

Välimiesmenettely vapauttaa aikaa riitelystä liiketoimintaan

Välimiesmenettelyn suosio elinkeinoelämän riitojenratkaisumenettelynä kasvaa yhä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Erityisesti riitojen arvot ovat selvästi kasvaneet ja vuosi 2014 olikin riitojen arvon mukaan laskettuna kaikkien aikojen ennätysvuosi Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan historiassa. Nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä yritykset edellyttävät nopeutta ja tehokkuutta myös riitojenratkaisulta.

Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan pääsihteeri Heidi Merikalla-Teirin mukaan kaupallisen välimiesmenettelyn edut erityisesti yritysten välisten riitojen ratkaisumenettelynä ovat kiistattomat yleisissä tuomioistuimissa käytäviin menettelyihin verrattuina.

– Muuttuvassa liiketoimintaympäristössä, jossa sopimukset monimutkaistuvat ja kansainvälistyvät, on liiketoiminnan kannalta kriittistä, että riidat saadaan ratkottua joutuisasti ja joustavasti, korostaa Merikalla-Teir.

Oikeudessa riiteleminen ja riidanratkaisun pitkittyminen vie resursseja yrityksen liiketoiminnalta ja sitoo merkittävästi varsinkin johdon aikaa.

Suomen maine riidanratkaisumaana kasvaa

Välimieslautakunnan saama positiivinen käyttäjäpalaute ja tilastotiedot osoittavat, että Suomen maine tehokkaana, laadukkaana ja arvostettuna riidanratkaisumaana on hyvässä kansainvälisessä kasvussa.

Merikalla-Teir painottaa, että Suomella ja välimieslautakunnalla on kaikki edellytykset olla kansainvälisesti varteenotettava riitojenratkaisupalveluiden tarjoaja.

– Me välimieslautakunnassa kuuntelemme herkällä korvalla elinkeinoelämän tarpeita ja toiveita, ja pyrimme kehittämään palvelujamme niiden mukaisesti. Muun muassa digitalisaatio tuo omat mahdollisuutensa myös meidän palveluidemme kehittämiseen.

Kansainvälisten riitojen saaminen Suomeen hyödyttäisi suomalaista elinkeinoelämää laajasti, sillä se toisi töitä ja tuloja niin juristeille kuin hotelli-, ravintola- ja matkailualallekin.

Keskuskauppakamarin välimiesmenettelysääntöjen mukaan lopullinen välitystuomio on annettava 9 kuukauden määräajassa. Vuonna 2014 Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan hallinnoimien välimiesmenettelyjen mediaanikesto oli noin 8 kuukautta, mikä on kansainvälisessä vertailussa lyhyt aika.

Oikeudenkäynti yleisissä tuomioistuimissa kestää huomattavasti pidempään ja muutoksenhakumahdollisuuden vuoksi pahimmillaan jopa 5-10 vuotta.

Välimiesmenettelyn kasvavan suosion taustalla olevasta tehokkuudesta keskusteltiin torstaina Helsinki International Arbitration Day 2015 -konferenssissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)