Verkkouutiset

Tutkija: Tämän vuoksi Venäjä ei kiristä Ukrainaa ydinvoimalla

"Venäjällä varsin vähän mitään sanomista."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä ei kiristä Ukrainaa ydinvoimaloilla, vaikka Ukrainassa on venäläisiä ydinvoimaloita ja niissä venäläisiä omistajia. Syy on se, että Venäjällä ei ole keinoja kiristää, sanoo Aalto-yliopiston resurssitutkija Janne Korhonen.

– Tosiasiassa Ukrainassa olevat ydinvoimalat ovat ukrainalaisten hallinnassa, sanoi osakerekisteri mitä hyvänsä, hän kirjoittaa blogissaan.

Korhonen sanoo, että koska voimalat ovat Ukrainan maaperällä, ne ovat ukrainalaisten miehittämiä ja tuottavat sähköä Ukrainaan.

– Tähän on Venäjällä varsin vähän mitään sanomista. Aivan samalla tavalla Suomeen rakennettava, suomalaisten käyttämä ydinvoimala tuottaisi tosipaikan tullen sähkön Suomessa, riippumatta siitä, kuka voimalan on sattunut rakentamaan.

Hän toteaa myös, että ydinpolttoainetta voi tarvittaessa ostaa muualtakin kuin Venäjältä. Näin Ukraina on tehnytkin, kun se alkoi ostaa sitä yhdysvaltalaiselta Westinghouselta venäläistoimittajan sijaan. Venäläiset protestoivat muutosta vastaan, mutta eivät ryhtyneet muihin toimiin.

– Kaasuntoimituksia Ukrainaan on kyllä vaikeutettu, mutta vaikka venäläisvalmisteiset, edelleen pitkälti venäläisen TVEL:in valmistamalla polttoaineella pyörivät voimalat tuottavat noin puolet Ukrainan sähköstä, niiden toiminta on jatkunut häiriöttä, Korhonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)