Verkkouutiset

Lentokonetoimitus pelasti Suomen viennin syyskuussa

Suomen tavaraviennin arvo pysyi syyskuussa Finnarin lentokonekaupan ansiosta lähes ennallaan, mutta viennin määrä jatkoi laskuaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viennin arvo pysyi syyskuussa lähes ennallaan hieman yli 4,5 miljardissa eurossa, kun syyskuulle kirjattiin 129 miljoonan euron arvoinen lentokonetoimitus Irlantiin. Muuten vienti olisi Tullin mukaan laskenut noin kolme prosenttia vuodentakaisesta.

Finnair kertoi syyskuussa järjestelystä, jossa se myi vastaanottamansa Airbus A350 -lentokoneen irlantilais-amerikkalaiselle rahoitusyhtiölle GE Capital Aviation Services Limitedille ja vuokrasi sen takaisin käyttöönsä. Finnairilla on vastaava sopimus myös seuraavasta A350-koneesta, joka toimitetaan tammi-maaliskuussa.

Vienti Venäjälle kääntyi taas laskuun

Suomen vienti EU-maihin supistui syyskuussa vuodentakaisesta prosentin, mutta vienti EU:n ulkopuolelle säilyi ennallaan. Vienti Venäjälle kääntyi kuitenkin elokuun pienen nousun jälkeen taas kolmen prosentin laskuun.

Vientihinnat nousivat syyskuussa vuodentakaisesta viisi prosenttia, ja tavaroiden kokonaisviennin määrä laski 4,4 prosenttia.

Tuonnin arvo puolestaan laski syyskuussa yhden prosentin 4,6 miljardiin euroon. Tuonnin määrä laski 3,3 prosenttia, mutta tuontihinnat nousivat 4,2 prosenttia.

Lopputuloksena Suomen kauppatase jäi syyskuussa 77 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Danske Bankin ekonomistin Henna Mikkosen mukaan vientiteollisuus kärsii edelleen kilpailukykyongelmista sekä keskittymisestä heikosti myyviin tuotteisiin kuten investointihyödykkeisiin ja paperiin.

– Suurten kauppakumppaneiden taloudet ovat Venäjää lukuun ottamatta olleet kasvussa, mutta Suomen vienti on jäänyt kriisiä edeltänyttä tasoa selvästi matalammalle, hän totesi marraskuun alkupuolella Tullin julkistettua syyskuun ennakkotiedot.

Lue myös:

Kauppakumppanien taloudet kasvavat mutta Suomen vienti supistuu

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)