Verkkouutiset

Tästäkö sysäys viennille? Euro lähestyy dollarin hintaa

Euroopan keskuspankin torstaiselta korkokokoukselta odotetaan isoja päätöksiä määrällisen elvytyksen (QE) tehostamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen ja euroalueen rahapolitiikat ovat erkanemassa toisistaan. Samalla, kun EKP keventää rahapolitiikkaansa entisestään tehostamalla arvopapereiden osto-ohjelmaa (QE), Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin odotetaan päättävän joulukuussa ensimmäisestä koronnostostaan.

Euron dollarikurssi putosi jo perjantaina alle 1,06:n ja kurssi on jatkanut luisuaan maanantaina. Investointipankki Goldman Sachs on ennustanut, että euro saavuttaa pariteetin dollarin kanssa jouluun mennessä, jolloin vaihtokurssi olisi tasan yhdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Heikentyvä euro tarkoittaa eurooppalaisen vientiteollisuuden tuotteiden halpenemista maailmanmarkkinoilla suhteessa Yhdysvaltojen tuotantoon. Tällä voi olla vaikutuksensa myös Suomen teollisuuteen. Vaikka keskeisimmät Suomen kilpailijamaat ovat Ruotsi ja Saksa, euroalueen myönteisellä vientikehityksellä voi olla heijastusvaikutuksensa myös Suomeen.

Analyytikot odottavat, että EKP alentaisi talletuskorkoaan entisestään ja päättäisi QE:n pidentämisestä kuukausilla. Toisaalta EKP voi päättää myös nostaa summaa, jolla se ostaa kuukausittain arvopapereita.

Kysymys on oikeastaan siitä, kuinka paljon markkinat ovat jo etukäteen hinnoitelleet euron kurssiin tulevia päätöksiä. Jos EKP:n päätökset QE:n laajentamisesta olisivat pettymys, niillä ei olisi yhtä suurta kurssia alentavaa vaikutusta.

Suurin osa analyytikoista investointipankeissa odottaa, että kaikki kolme toimenpidettä ovat käytössä. EKP:n pääjohtajalla Mario Draghilla ei ole ollut tapana tuottaa markkinoille pettymystä.

– Odotukset ovat kovat, Deutsche Bankin Jim Reid kiteytti analyytikoiden tunnelmat Financial Timesille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)