Verkkouutiset

Ihmisestä tulee yksinyrittäjä useimmiten omasta halustaan tai sattumalta

Vain viidennes itsensä työllistäjistä on ryhtynyt Tilastokeskuksen mukaan yrittäjäksi olosuhteiden pakosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Noin 40 prosenttia itsensä työllistäjistä on selvästi yrittäjähakuisia. He ovat valinneet yrittäjämäisen työskentelyn aidosti omasta halustaan.

Noin 20 prosenttia itsensä työllistäjistä on kuitenkin päätynyt yrittäjiksi pääasiassa olosuhteiden pakosta, esimerkiksi palkkatyön puutteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Loppujen noin 40 prosentin kohdalla sattumalla on ollut merkittävä rooli yrittäjäuran alkamisessa.

Ammattiryhmien välillä on huomattavia eroja yrittäjyyteen ryhtymisessä. Joka kolmas kulttuuri- ja käsityöammateissa toimivasta itsensä työllistäjästä on päätynyt yrittäjyyteen olosuhteiden pakosta.

Sen sijaan tietotyön erityisasiantuntijoista vain joka kymmenennes on ryhtynyt yrittäjäksi olosuhteiden pakosta.

Viime vuonna Suomessa oli 15–64-vuotiaita itsensä työllistäjiä 152 000. Heidän osuutensa kaikista työllisistä oli kuusi prosenttia.

Itsensä työllistäjiin lasketaan kuuluvaksi yksinyrittäjät, ammatinharjoittajat, freelancerit ja apurahansaajat.

Yli puolet innostuneita työstään

Yli puolet itsensä työllistäjistä sanoo olevansa innostuneita työstään, kun palkansaajista näin kokee runsas kolmannes. 43 prosenttia tuntee itsensä vahvaksi ja tarmokkaaksi työssään, kun palkansaajista näin tuntee vain 28 prosenttia.

Kulttuurialalla ja käsityöammateissa työskentelevistä yli puolet haluaa jatkaa työntekoa vielä vanhuuseläkeiässä siksi, että pitää työstään. Myös tietotyön erityisasiantuntijatehtävissä näin ajattelee joka toinen, kaikista itsensä työllistäjistä noin 40 prosenttia.

Joka kymmenes itsensä työllistäjä tosin arvelee, että työnteon jatkaminen vanhuuseläkeiässä on taloudellinen pakko.

Sosiaaliturva tunnetaan huonosti

Noin puolet itsensä työllistäjistä on sitä mieltä, että on vaikea ymmärtää, mitä sosiaaliturvaetuuksia yrittäjälle kuuluu. Harvalla on käsitystä sosiaalietuisuuksien tasosta.

62 prosenttia itsensä työllistäjistä kokee taloudellisen tilanteensa ainakin jokseenkin vakaaksi ja turvatuksi, mutta lähes 40 prosenttia pitää tilannettaan epävarmana. Miehet kokevat taloutensa turvatummaksi kuin naiset.

Lähes joka kolmas kertoo tulojensa vaihtelevan paljon kuukaudesta toiseen.

Yli 40 prosenttia itsensä työllistäjästä kokee jatkuvaa huolta töiden riittävyydestä. Kulttuurialalla ja käsityöammateissa toimivilla osuus on selvästi suurempi kuin muilla.

Tilastokeskuksen julkaisema raportti Itsensätyöllistäjät Suomessa 2013 pohjautuu laajaan haastattelututkimukseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)