Verkkouutiset

Hypo varoittaa Brexitin vaikutuksesta asuntomarkkinoille

Asuntomarkkinat ovat piristyneet toukokuussa pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa, mutta Brexit voi loppukesästä heikentää luottamusta markkinoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan toukokuussa koko maassa vuodentakaisesta 0,8 prosenttia.

Asuntomarkkinoiden vaivihkainen piristyminen johtuu Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan työmarkkinoiden vakautumisesta ja talousnäkymien kohentumisesta.

Kehitys on kuitenkin sirpaloitunutta. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat vuodentakaisesta 2,3 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 0,6 prosenttia.

– Pk-seudulla kauppa käy, hinnat nousevat ja rakennusalalla on raju buumi. Muutkin kasvukeskukset Tampereen johdolla ovat päässeet nousuun mukaan, mutta haja-asutusalueilla kaupungistumisen muovaama rakennemuutos ei ole vieläkään ohi, Brotherus kertoo Hypon tiedotteessa.

Asuntomarkkinoiden piristyminen johtuu hänen mukaansa työmarkkinoiden vakautumisesta ja talousnäkymien kohentumisesta. Hän kuitenkin arvioi, että Britannian ero EU:sta aiheuttaa ainakin hetkellisen kolauksen asuntokaupassa vaadittavalle luottamukselle.

– Brexit-äänestyksen vaikutukset näkyvät asuntomarkkinoilla vasta heinä-elokuun aikana, joten vielä ei kannata tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä asuntomarkkinoiden suunnasta. Markkinoilla rakennusalan yritysten osakkeet ovat kuitenkin laskeneet rajusti Suomessakin, mikä antaa syytä varovaisuuteen, Brotherus muistuttaa.

Toisaalta hän huomauttaa, että asuntolainojen viitekorot eivät tule nousemaan pitkään aikaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)