Verkkouutiset

Talvivaaran kaivos ajetaan alas

Valtio valmistautuu Terrafamen Sotkamon kaivoksen "hallittuun sulkemiseen".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunnan linjasi keskiviikkona, että Terrafamen Sotkamon kaivoksen sulkemisen valmistelu toteutetaan vuoden 2016 loppuun saakka kestävän siirtymäkauden aikana.

– Sen aikana kaivoksen operatiivista toimintaa jatketaan ympäristöturvallisuuden varmistamiseksi ja myös siltä varalta, että kaivoksen kaupallisen toiminnan jatko olisi siirtymäkauden jälkeen edelleen mahdollista. Kaivostoiminnan ylösajo ja kaupallinen toiminta voi pitkällä tähtäimellä jatkua vain, jos siirtymäkauden aikana kyetään hankkimaan yksityistä lisärahoitusta, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessaan.

Ministerivaliokunta puolsi esitystä, jonka mukaan valtion tämän vuoden toiseen lisätalousarvioon varattaisiin 144 miljoonaa euroa Terrafame Groupin lisäpääomitukseen.

– Varat käytettäisiin kaivoksen toiminnan jatkamiseen siirtymäkauden ajan. Lisäksi sulkemisprosessin kokonaiskustannuksia tarkennetaan siten, että mahdollisesti tarvittavasta lisärahoituksesta voidaan päättää valtion vuoden 2017 talousarvion valmistelun yhteydessä.

Jos toiminnan ylösajoon tarvittava yksityisen lisärahoitus löytyy tämän vuoden aikana, Terrafame Group voi hyödyntää lisätalousarvion 144 miljoonan euron määrärahaa osallistuakseen sijoittajana Terrafamen toiminnan jatkorahoitukseen.

– Vaikka kaivoksen ylösajo on sinänsä edennyt suunnitellusti ja operatiivisesti tulokset ovat olleet rohkaisevia, ylösajon onnistumisen ja kannattavuuden saavuttamisen tiellä on edelleen isoja kysymysmerkkejä. Näyttää selvältä, että sekä ylösajon jatkamiseen että kaivoksen sulkemiseen liittyy merkittäviä epävarmuuksia, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoo.

Hänen mukaansa riskit voidaan rajata tehokkaimmin ajallisesti ja taloudellisesti aloittamalla valmistautuminen Sotkamon kaivoksen hallittuun sulkemiseen.

Kaivostoiminnan lopettamisen edellyttämän yksityiskohtaisemman sulkemissuunnitelman valmistelu sekä sulkemisen edellyttämän ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) laatiminen aloitetaan ministerin mukaan viipymättä.

Sulkemisen edellyttämää ympäristölupaa varaudutaan hakemaan heti YVA-menettelyn valmistettua. Sulkemisen YVA-prosessin kanssa rinnakkain viedään eteenpäin myös kaivostoiminnan jatkamisen edellyttämiä YVA- ja lupaprosesseja.

Olli Rehnin mukaan kaivostoiminnan mahdollisesta lopettamisesta aiheutuvan rakennemuutostilanteen hoitamiseen varaudutaan. Kainuuseen kohdennetaan rakennemuutosmäärärahaa. Sen suuruus ja kohdentaminen päätetään valtion kolmannen lisätalousarvion käsittelyn yhteydessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)