Verkkouutiset

Suomalaisyritykset luottavat taas Venäjän talouteen – kauppa kasvaa

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin jäsenyritysten odotukset Venäjän talouden kehityksestä ovat tuoreen kyselyn mukaan kääntyneet selvästi myönteisiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän paremmat talousnäkymät ja ruplan tasaantuminen näkyvät Suomalais-Venäläinen kauppakamarin toimitusjohtajan Jaana Rekolaisen mukaan viennin ja liiketoiminnan kasvuluvuissa.

Kauppakamarin tuoreessa jäsenkyselyssä vastaajista 63 prosenttia arvioi Venäjän talouden kehittyvän myönteisesti seuraavien kuuden kuukauden aikana, kun viime syksynä kasvua odotti vain 27 prosenttia.

– Kehitys on nyt positiivista, mutta tuskin kovin nopeasti päästään samaan kasvuvauhtiin kuin ennen vuotta 2013, jolloin Venäjän talouden hiipuminen alkoi, Rekolainen arvioi kauppakamarin tiedotteessa.

Liiketoimintansa kasvusta Venäjällä kertoi 54 prosenttia vastaajista, mutta supistumisesta enää vain joka kymmenes. Lisäksi 63 prosenttia odotti liiketoimintansa myös kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana.

Vientiä harjoittavista yrityksistä 37 prosenttia kertoi viennin Venäjälle lisääntyneen, ja 57 prosenttia uskoi vientinsä myös kasvavan puolen vuoden aikana.

Tuontia harjoittavista 32 prosenttia kertoi tuontinsa Venäjältä kasvaneen, ja tuonnin uskottiin myös lisääntyvän jonkun verran myös seuraavien kuuden kuukauden aikana.

Investointeja Venäjälle tehneiden osuus säilyi 26 prosentissa, ja 24 prosenttia kertoi aikovansa investoida Venäjälle. Investointien kohteena on useimmiten tytäryhtiö tai edustusto Venäjällä.

Suurimmiksi ongelmikseen yritykset mainitsivat useimmin Venäjän talouden epävakaisuuden, ruplan kurssin ja poliittisen tilanteen. Kokonaan vetäytymistä Venäjältä harkitsee silti vain prosentti yrityksistä.

Hieman yli puolet yrityksistä arvioi, että Venäjän protektionistisilla toimilla on ollut vaikutusta yrityksen toimintaan. Yrityksiin vaikuttavat muun muassa kotimaisten tuotteiden suosiminen Venäjällä ja paikallisen työvoiman käyttövaatimukset esimerkiksi kokoonpanotöissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)