Verkkouutiset

Saksalaispoliitikko: ”Puheet Grexitistä ovat pelkkää bluffia”

Eurokriittinen europarlamentaarikko Berndt Lucke pitää Kreikan euroerolla uhkailua pelkkänä bluffina, kertoo Saksan EurActiv.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on sanonut ennen ja jälkeen Kreikan kolmannen tukipaketin neuvotteluiden aloittamisen, että Kreikan väliaikainen euroero olisi maalle parempi. Saksa ajoi ennen euromaiden huippukokouksen neuvotteluratkaisun löytymistä Kreikan väliaikaista euroeroa ja Suomi tuki Saksan linjaa.

Entinen taloustieteen professori, nykyinen Alfa-puolueen puheenjohtajana ja europarlamentaarikko Berndt Lucke sanoo, että Schäublen puheet Grexitistä ovat pelkkää hämäystä.

– Kaikki puhe Grexitistä osoittautui läpinäkyväksi bluffiksi. Kreikka teki sen. Maa pysyy eurossa ja se saa kolmannen tukiohjelman, vaikkei se kyennyt päättämään toista tukiohjelmaa onnistuneesti, Lucke sanoo Euractivin haastattelussa.

Hän huomauttaa, että Kreikka ylitti toistuvasti kaikki määräajat ja punaiset viivat.

Schäublella on Saksassa maine kovanaamana, joka ei anna periksi. Siksi hän on Saksan suosituin poliitikko ja Kreikan vihatuin poliitikko. Lucke pitää tätä julkisuusstrategiana. Hänen mielestään todellisuus on päinvastainen, sillä hänhän taipui pitämään Kreikan eurossa.

– Tie taloudelliseen toipumiseen on mahdollinen vain, jos Kreikka jättää euron, Lucke sanoo.

Hänen mukaansa varoitukset Kreikan euroeron katastrofaalisista seurauksista maalle ovat pelkkää paniikinlietsontaa.

– Eurosta voi erota hallitusti siten, että drakma otetaan ensin käyttöön rinnakkaisvaluuttana. Ehkä kolmen vuoden ylimenokauden jälkeen eurot voidaan poistaa kierrosta kokonaan. Siirtymäkautena valtion ja isojen yritysten pitäisi siirtyä vähitellen maksamaan palkat kokonaan tai osittain drakmoissa. Valtion pitäisi sitä varten tehdä drakmoista laillinen maksuväline. En tiedä, miksi tämä ajaisi humanitääriseen katastrofiin, Lucke sanoo.

Hän arvostelee haastattelussa myös Saksan valtiovarainministeriön suunnitelmia euroalueen laajuisen veron ja euroalueen valtiovarainministeriön perustamiseksi. Lucke perustelee kritiikkiään sillä, että budjettioikeus siirtyisi tällaisessa liittovaltiokehityksessä vähitellen jäsenmailta kokonaan euroalueen valtiovarainministeriölle.

Lucke oli perustamassa eurokriittistä Alternative für Deutschland -puoluetta vuonna 2013. Vielä saman vuoden parlamenttivaaleissa puolue ei saavuttanut läpimurtoa, mutta vuoden 2014 eurovaaleissa puolue sai 7 paikkaa Euroopan parlamenttiin.

Lucke toimi AfD:n puheenjohtajana, kunnes hävisi puheenjohtajuuden heinäkuun alussa kansalliskonservatiiviselle Frauke Petrylle.

Puolueen sisäinen riitely johti puolueen hajoamiseen. Lucke perusti uuden Alfa-puolueen. Hän on syyttänyt entistä puoluettaan vajoamisesta venäläismielisten kansalliskonservatiivien käsiin, jotka ratsastavat muukalais- ja islam-vihamielisyydellä.

Suurin osa, viisi europarlamentaarikkoa AfD:stä, siirtyi uuteen puolueeseen. Puolue on eurokriittinen ja talousliberaali. Molemmat puolueet kuuluvat Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään Euroopan parlamentissa. Perussuomalaiset kuuluu samaan ryhmään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)