Verkkouutiset

”Tämäpä oli yllätys” – tästä syystä työttömyyden kasvu on hyvä uutinen

Ekonomistit ovat löytäneet ratkaisun pulmaan, miksi työttömyys ja työllisyys kasvavat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen tänään keskiviikkona julkaisemien lukujen mukaan työttömyys on kääntynyt huhtikuussa uudelleen kasvuun.

– Tämäpä oli yllätys, työttömyys kääntyi uudelleen kasvuun, kommentoi Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen tuoreeltaan lukuja Twitterissä.

Työttömyysaste oli huhtikuussa 10,2 prosenttia, kun se edellisvuoden huhtikuussa oli 9,8 prosenttia. Työttömyysaste on siis noussut vuodessa 0,4 prosenttiyksikköä.

Kärkkäinen arvioi, että osatekijänä työttömyysasteen kasvussa ovat muutokset piilotyöttömyydessä. Työttömiä on nyt 15 000 enemmän ja piilotyöttömiä 13 000 vähemmän kuin vuosi sitten huhtikuussa. Piilotyöttömällä tarkoitetaan henkilöä, joka haluaisi ansiotyötä ja olisi käytettävissä työhön, mutta ei ole etsinyt töitä viimeisen neljän viikon aikana.

Pitkäaikaistyöttömyys on laskenut edelleen.

– Huhtikuun luvut vahvistavat toiveita siitä, että talouden parantuminen saanut suomalaisia palaamaan työmarkkinoille, vapaa ekonomisti Roger Wessman kommentoi.

Myös Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvelee, että työttömyysasteen nousussa saattaa olla kyse piilotyöttömien paluusta työmarkkinoille, sillä samaan aikaan työllisyys on kohentunut.

OP:n pääekonomistin Reijo Heiskanen pitää huhtikuun uutisia työmarkkinoilta hyvinä.

– Työllisyys virallisia ennusteita vahvemmassa vedossa ja työmarkkinoille virtaa ihmisiä, Heiskanen tviittasi.

Myös Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mielestä ratkaisu pulmaan, miksi työttömyys ja työllisyys kasvavat on se, että piilotyöttömät ja työmarkkinoilta tippuneet palaavat työnhakuun ja tilastoihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)