Verkkouutiset

Suomalaisten tyytyväisyys omaan taloudelliseen tilanteeseen heikkenee

Suomalaisten tyytyväisyys omaan taloudelliseen tilanteeseen on heikentynyt, eikä suomalaisilla ole ensi vuodelle suuria suunnitelmia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisista 46 prosenttia kertoo olevansa melko tai erittäin tyytyväinen taloudelliseen tilanteeseensa. Tyytyväisten osuus on kuitenkin laskenut nopeasti, sillä vuonna 2012 erittäin tai melko tyytyväisten osuus oli 60 prosenttia suomalaisista.

Joka kolmas suomalainen on taloudelliseen tilanteeseensa melko tai erittäin tyytymätön.

Harva suomalainen suunnittelee ensi vuodelle suuria muutoksia. Peräti 58 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei suunnittele ensi vuodelle mitään kysytyistä muutoksista, kuten asunnon tai työpaikan vaihtoa tai muuttoa pois kotipaikkakunnalta.

Asunnon ostamista tai vaihtamista suunnittelee vain viisi prosenttia vastaajista, yrityksen perustamista vain kaksi prosenttia.

Niin ikään työttömyys huolestuttaa. Suomalaiset eivät näytä uskovan, että heidän osaamiselleen olisi kysyntää, mikäli he jäisivät työttömiksi. Vain 36 prosenttia uskoi, että kysyntää löytyisi, jos nykyinen työsuhde päättyisi.

Joka neljäs vastaaja arveli, ettei heidän osaamiselleen olisi työttömyyden kohdatessa enää kysyntää.

– Suomalaiset kokevat epävarmuutta siitä, ettei heidän osaamiselleen ole murroksen pyörteissä painivassa työelämässä jatkossa kysyntää. Jos usko työhön loppuu, on vaikea saada aikaan kasvua ja yritysten tavoittelemaa kilpailukykyä. Vastapainoksi tarvitaan toivoa siitä, että tämä talouden paikallaan polkeva suojuoksu päättyy vielä kuivalle maalle, OP:n ekonomisti Maarit Lindström sanoo.

Kunhan lomista ei tingitä

Suomalaiset näyttävät olevan melko valmiilta leikkauksiiin. Tuhannesta vastaajasta 47 prosenttia allekirjoitti väitteen: ”Suomen talouden kuntoon saattaminen vaatii myös minulta henkilökohtaisia panostuksia”.

– Juuri nyt suomalaiset näyttävät olevan valmiita taloudellisiin leikkauksiin. Tätä selittää se, että suurimmalle osalle suomalaisista talouskasvu ja kilpailukyky ovat tärkeitä päämääriä, Lindström arvioi.

Vastaajilta kysyttiin myös, mitä he olisivat henkilökohtaisesti valmiita tekemään kotimaisten yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi, jos se tukisi työpaikkojen säilymistä.

Annetuista vaihtoehdoista suosituimmat leikkauskohteet olivat eläkkeen ja lapsilisän tulorajakatot, pekkaspäivien poistaminen ja lomarahan pienentäminen. Vähiten muutosta haluttaisiin vuosiloman pituuteen, josta olisi valmis tinkimään vain 15 prosenttia vastaajista.

Asuntojen hintoja suomalaiset pitävät kalliina. Vastaajista 51 prosenttia piti asuntojen hintoja ja 49 prosenttia asuntojen vuokratasoa kalliina tai erittäin kalliina. Lähes neljä kymmenestä uskoo vuokrien vielä nousevan.

Vain muutama vastaaja piti kotiseutunsa vuokrahintoja erittäin edullisina.

Pääkaupunkiseudulla asuvista peräti 78 prosenttia pitää myytävien asuntojen nykyistä hintatasoa omalla alueella kalliina tai erittäin kalliina. Pääkaupunkiseudun asukkaista 40 prosenttia myös uskoo asuntojen hintojen yhä vain nousevan.

Kuluttajakyselyyn vastasi tuhat suomalaista, ja sen toteutti OPlle loka-marraskuun vaihteessa IRO Research Oy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)