Verkkouutiset

Nordea synkkänä: Suomelle neljäs peräkkäinen vuosi ilman talouskasvua

Tästä vuodesta on tulossa neljäs peräkkäinen vuosi, jolloin Suomen talous ei kasva.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talous on ollut jälleen pienessä alamäessä viime syksystä lähtien, joten vuoden mittaan piristyvä vienti ei ehdi vetää Suomea kasvuun tänäkään vuonna.

Nordea on alentanut sekä tämän että ensi vuoden kasvuarvioita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Suomen BKT supistuu 0,2 prosenttia vuonna 2015 ja kasvaa 1,0 prosenttia vuonna 2016. Aiemmat kasvuarviot olivat 0,0 prosenttia ja 1,5 prosenttia, kertoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Nordean mukaan kaivattu viennin piristyminen ei ole rantautunut Suomeen viennin rakenteen ja kilpailukyvyn puutteen takia.

– Suomi vie tavaraa pääasiassa yritysten tarpeisiin ja vain vähän kulutustavaroita. Kulutus on puolestaan ollut vientimaidemme kasvun moottori, sanoo Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen.

Yritysten tarvitsemien tuotantotarvikkeiden kysyntä piristyy vasta maailman teollisuustuotannon nousun myötä. Investointitavaroiden kysynnän piristyminen on vielä askelta kauempana kuin tuotantotarvikkeiden. Tuotannon täytyy maailmalla ensin kasvaa riittävästi, jotta yritysten tarve laajentaa kapasiteettiaan voi alkaa.

– Onneksi Saksassa ja Ruotsissa tällaisia orastavia investointien käynnistymisen merkkejä on jo näkyvissä. Myös koko euroalueen investoinnit lisääntyivät tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, Sorjonen jatkaa.

Työmarkkinat ovat kehittyneet Nordean mukaan odottamattomalla tavalla. Yleensä taantumassa työttömien määrä kasvaa vähemmän kuin työpaikat vähenevät, koska osa työttömistä poistuu työmarkkinoilta.

– Nyt on käynyt toisinpäin. Työttömien määrä on kasvanut enemmän kuin työpaikat ovat vähentyneet, koska työurat ovat pitenemässä. Tämän vuoksi olemme nostaneet työttömyysasteen ennusteemme 9,5 ja 9,4 prosenttiin vuosille 2015 ja 2016. Kumpikin oli aiemmin 9,0 prosenttia, Kangasharju sanoo.

– Työvoiman lisääntyminen on hyvä merkki pitkän aikavälin haasteiden vuoksi. Työuria on pakko saada pidennettyä kestävyysvajeen nujertamiseksi, jatkaa Kangasharju.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)