Verkkouutiset

Ekonomistit MTV:llä: ”Eurooppa ja Venäjä ovat kauppasodan kynnyksellä”

Pakotteista syntyvät välilliset vaikutukset muodostuvat ekonomistien suuremmiksi kuin välittömät vaikutukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

MTV Uutiset haastatteli ekonomisteja, jotka jakoivat yhteiset huolet. Uudet Venäjään kohdistuvat pakotteet voivat tuoda mukanaan myös uusia lisäpakotteita, jotka pahimmillaan voivat johtaa uuteen taantumaan ja kymmenien tuhansien työpaikkojen menetyksiin.

Pakotteiden välilliset vaikutukset heijastuvat myös Suomeen. Venäjän ja länsimaiden investointien hidastuminen tulisi näkymään esimerkiksi Suomen kone- ja laiteviennissä Venäjälle sekä yleisen talouden elpymisen viivästymisenä koko euroalueella.

– Eurooppa ja Venäjä ovat kauppasodan kynnyksellä. Pahimmillaan nämä pakotteet ja vastapakotteet aiheuttavat sen, että euroalue painuu taantumaan uudelleen, sanoo S-Pankin päästrategi Vesa Engdahl MTV:n haastattelussa.

Pakotteet vaikutuksineen lisäävät epävarmuutta kuluttajille, mutta samalla esimerkiksi investointeja todennäköisesti lykätään entistä enemmän. Välillisistä vaikutuksista tulee näin ollen suurempia kuin välittömistä vaikutuksista, sillä investointien lykkääminen hidastaa entisestään talouskasvua.

– Jos rahoitusmarkkinoiden toiminta estetään, niin sillä on paljon suurempia vaikutuksia kuin tähän asti on ollut. Kun raha ei virtaa rajan yli kumpaakaan suuntaan, vaikeutuu suomalaisten yritysten toiminta Venäjällä ja venäläisten yritysten toiminta Suomessa, arvioi Lauri Uotila Danske Bankista haastattelussa. Se puolestaan näkyisi kotimaisessa työllisyydessä, johon se iskisi ekonomistien mukaan välittömästi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)