Verkkouutiset

Kilpailulakiin ei ole tulossa elintarvikeketjuja koskevia sääntöjä – MTK pettynyt

Kilpailulakiin ei esitetä lisättäväksi uusia sääntöjä maatalouden ja elintarviketeollisuuden osalta. Uusien sääntöjen sijaan huomiota tulisi kiinnittää elintarvikeketjun sopimuskäytäntöihin ja alan itsesääntelyyn.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näin esittää kilpailulain uudistamista pohtinut työryhmä, joka luovutti väliraporttinsa työ- ja elinkeinoministeriölle maanantaina.

Työryhmän yhtenä tehtävänä on ollut arvioida, miten kilpailulaki voisi tukea suomalaisen ruoantuotannon kannattavuutta.

Työryhmän mukaan kilpailulain tehtävä on edistää markkinoiden toimivuutta ja kuluttajien etuja, eikä suojata yksittäisiä markkinatoimijoita.

Mahdollisuutta EU:n kilpailusääntöjä lievempiin kansallisiin maatalouden tai elintarvikeketjun kilpailusääntöihin ei ole, ja työryhmä ehdottaa vain teknistä tarkastusta kilpailulain niin sanottuun maatalouspoikkeukseen.

Huomio elintarviketeollisuuden sopimuskäytäntöihin

Työryhmän selvitystyössä keskeiseen asemaan nousivat kilpailusääntöjen sijasta elintarvikeketjun sopimuskäytännöt. Niissä osapuolten erilainen neuvotteluvoima saattaa johtaa kohtuuttomiksi koettuihin sopimusehtoihin ja -käytäntöihin.

Tämä koskee sekä tuottajien sopimuksia elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan kanssa että elintarviketeollisuuden sopimuksia päivittäistavarakaupan kanssa.

Sopimuskäytäntöjen kehittämistä koskevan alan itsesääntelyn valmistelu on käynnistynyt työryhmän työn aikana. Työryhmä pitää sitä ensisijaisena keinona vallitsevan tilanteen parantamiseen.

MTK: ”Valitettavaa”

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n mielestä on valitettavaa, ettei kilpailulakityöryhmän väliraportissa esitetä uutta lainsäädäntöä ratkaisemaan elintarvikeketjun ongelmia.

MTK vetoaa siihen, että useissa selvityksissä on todettu, että elintarvikeketjun sopimuskäytänteissä on olemassa vakavia ongelmia. Maataloustuottajat eivät pärjää päivittäistavarakaupan eivätkä teollisuuden kanssa.

Väliraportissa todetaan, että Suomessa on jo olemassa lainsäädäntö, jota voitaisiin soveltaa elintarvikeketjun ongelmiin.

– Tämä väliraportissa mainittu lainsäädäntö on ollut voimassa jo yli 20 vuotta. Tänä aikana sitä ei ole kertaakaan sovellettu maataloustuottajien ongelmiin elintarvikeketjussa. Nykyinen lainsäädäntö on liian yleinen ja tulkinnanvarainen, jotta se toimisi elintarvikeketjun ongelmiin, MTK toteaa.

Järjestön mukaan nykyinen sääntely on osoittautunut toimimattomaksi, koska sitä ei ole kertaakaan sovellettu.

– Maataloustuottajat, jotka painivat ennennäkemättömien kannattavuusongelmien kanssa ja ovat nähneet tuottajahintansa romahtavan viime vuosien aikana, haluavat reiluja käytänteitä Suomeen. Esimerkiksi Espanjassa maataloustuottajien ja pienyrittäjien ahdinko elintarvikeketjussa on otettu vakavasti, ja siellä on otettu käyttöön järjestelmä, jossa on pakottava lainsäädäntö, valvova viranomainen ja itsesääntely, MTK toteaa.

MTK:n mielestä pakottavan lainsäädännön tulee olla ensisijainen vaihtoehto elintarvikeketjun ongelmiin.

MTK vetoaa hallitukseen, että se asettaa työryhmän, jossa mietitään lainsäädännöllisiä keinoja Suomen elintarvikeketjun toimivuuden parantamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)