Verkkouutiset

Rakennusteollisuus tyytyväinen lähetettyjen työntekijöiden valvonta-direktiiviin

Euroopan parlamentti on hyväksynyt lähetettyjen työntekijöiden työehtojen valvonnasta direktiivin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rakennusteollisuus (RT ) katsoo uuden direktiivin tukevan hyvin kotimaisia toimia ulkomaisen työvoiman työehtojen valvomiseksi.

RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari pitää tärkeänä, että direktiivi sallii jäsenmaiden käyttävän muitakin kuin erikseen mainittuja valvontakeinoja.

– Suomessa rakennusalalla on aktiivisesti kehitetty omia valvontakeinoja, kuten tilaajavastuulaki, veronumero ja ensi kesänä voimaan tuleva velvollisuus ilmoittaa työntekijä- ja urakkatietoja verohallinnolle, hän toteaa.

Direktiivi tuo rakennusalalle pakollisen yhteisvastuun. Sen mukaan lähetetyn työntekijän ulkomaisen työantajan Suomessa toimiva sopimuskumppani on vastuussa esimerkiksi siitä, että työntekijöille maksetaan vähimmäispalkkaa. Huolellisesti toiminut sopimuskumppani voidaan kuitenkin vapauttaa vastuusta.

Tilaajavastuulaki, jollaista muualla Euroopassa ei tunneta, velvoittaa tilaajaa jo nyt varmistamaan, että sopijakumppani on hoitanut tietyt velvoitteensa.

– Tilaajavastuulain mukaan tilaajan tietoisuus siitä, että sopimuskumppani jättää velvoitteensa hoitamatta, voi johtaa korotettuun laiminlyöntimaksuun. Jos taas tilaaja on täyttänyt lain velvoitteet, se on osoitus huolellisesta toiminnasta, jolloin tilaajan tulee mielestämme olla vapautettu yhteisvastuusta, Kari painottaa.

Lähetetyt työntekijät ovat työntekijöitä, jotka toisessa valtiossa oleva työnantaja lähettää tilapäisesti työhön toiseen EU-maahan. Lähetettyjä työntekijöitä työskentelee etenkin rakennusalalla, jossa on paljon lyhytkestoisia projektitöitä.

Karin mukaan verohallinnon käyttöön ottama rakennusalan veronumerorekisteri on osoittanut, että rakennusalan ulkomaisista työntekijöistä valtaosa on asettunut Suomeen pitkäaikaisesti ja lähetettyjen työntekijöiden määrä on aiemmin oletettua pienempi.

Järjestäytyneiden pääurakoitsijoiden talonrakennustyömailla ulkomaalaisia on kaikkiaan noin kolmannes työvoimasta Uudellamaalla ja kymmenesosa muualla Suomessa. RT:n tuoreimman työvoimakyselyn mukaan ulkomaisen työvoiman kasvuvauhti on selvästi tasaantunut parin viime vuoden aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)