Verkkouutiset

Tekijänoikeusjärjestöjen sopimusehdot eivät ole viraston mukaan aina kohtuullisia

Sääntelyn tulkinnanvaraisuus ja markkinoiden monimutkaisuus vahvistavat tekijänoikeusjärjestöjen monopoliasemaa markkinoilla, todetaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston tuoreessa selvityksessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

KKV:n selvityksessä tarkastellaan Teoston, Gramexin, Kopioston ja Tuotoksen suhdetta teleoperaattoreihin, tv- ja radioyhtiöihin sekä matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan toimijoihin.

Viraston mukaan erityisesti tekijä-käsitteeseen liittyvä tulkinnanvaraisuus pitäisi ratkaista läpinäkyvästi ja avoimesti. Määräävässä asemassa olevat järjestöt eivät silloin voisi häiritä markkinoiden toimintaa käsitettä vaivihkaa laajentamalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

KKV kyseenalaistaa myös tiettyjen tekijänoikeusjärjestöjen sopimusehtojen välttämättömyyden ja kohtuullisuuden. Kyseenalaisia ehtoja voivat olla esimerkiksi tekijöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen välisissä sopimuksissa olevat yksinoikeusehdot ja oikeuksien luovutusrajoitukset.

KKV:n mukaan tekijänoikeudella suojattujen teosten markkinat ovat sisältöjen eivätkä eri teknologioiden tai jakelukanavien markkinat. Alan kehitykselle ovat haitallisia sellaiset hinnoittelukäytännöt, joilla asetetaan keskenään kilpailevat teknologiat perusteetta keskenään eriarvoiseen asemaan. Esimerkiksi saman sisällön käyttö voidaan hinnoitella eri tavalla televisiossa tai matkapuhelimessa.

Kilpailunäkökulmasta on KKV:n mielestä myös tärkeää varmistaa, ettei hyvitysmaksujärjestelmä aiheuta markkinahäiriöitä kuluttajakaupassa tai estä taikka hidasta kehittyneempien laitteiden tai alustojen käyttöönottoa.

Lisenssien hinnoittelutietojen selkeys ja hyvä saatavuus voisi KKV:n mukaan madaltaa uusien palvelujen markkinoille tulon kynnystä, kun yrityksillä olisi paremmat edellytykset arvioida uusien liiketoimintaideoidensa kustannuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)