Verkkouutiset

Kemianteollisuuden odotukset positiivisia alkuvuoden notkahduksesta huolimatta

Suomen kemianteollisuuden liikevaihto laski selvästi alkuvuonna sekä viennin että kotimaan liikevaihdon jyrkän laskun vuoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kemianteollisuuden suhdannetilanteen arvioidaan kuitenkin edelleen olevan normaalitasolla ja suhdannenäkymät ovat varovaisen myönteiset. Tuotannon ennakoidaan lisääntyvän kuluvana vuonna ja investointien odotetaan kasvavan edellisestä vuodesta, kertoo Kemianteollisuus ry:n talouskatsaus.

Kemianteollisuuden liikevaihto laski kuluvan vuoden tammi-helmikuussa edellisvuodesta lähes 19 prosenttia samaan aikaan kun koko teollisuuden liikevaihto laski 6 prosenttia. Kemianteollisuuden liikevaihdon lasku johtuu pääosin hintojen laskusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kotimaan liikevaihto supistui 23 prosenttia ja on pudonnut jo lähes vuoden 2009 tasolle Suomessa toimivien asiakasalojen heikosta kysynnästä johtuen.

Kemianteollisuuden vienti laski tammi-helmikuussa edellisvuodesta 22 prosenttia samaan aikaan kun koko Suomen tavaraviennin arvoa laski 7 prosenttia. Suurin osa laskusta tulee öljytuotteista sekä peruskemiasta. Lääketeollisuus oli 7 prosentin kasvullaan alkuvuonna viennin valopilkku.

Työvoimakehitys kemianteollisuudessa on ollut vakaata ja sen odotetaan jatkuvan sellaisena.

Investoinnit ja uudet tilaukset nousussa

Kemianteollisuuden uudet tilaukset kasvoivat tammi-maaliskuussa 2,7 prosenttia edellisvuodesta samaan aikaan kun koko teollisuuden tilaukset kasvoivat 2,2 prosenttia. Kemianteollisuudessa on vireillä useita merkittäviä investointiprojekteja, ja investointien ennakoidaan kasvavan tänäkin vuonna.

– Kemianteollisuus investoi Suomeen vuositasolla noin miljardi euroa, se on säilyttänyt pääomatasonsa ja luonut näin edellytykset toiminnan kehittämiselle myös tulevaisuudessa. Hallitusneuvottelujen EU-linjauksissa on otettu hyvin huomioon eurooppalaisen teollisuuden kilpailukyky. Teollisuusmyönteinen linja pitää säilyttää myös kansallista ohjelmaa suunniteltaessa, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä.

Hänen mukaansa puhtaan teknologian sekä bio‐ ja kiertotalouden edellytysten konkreettinen vahvistaminen on tulevalla hallituskaudella tärkeää.

– Suomalaisilla yrityksillä on näillä toimialoilla paljon mahdollisuuksia kansainvälisesti, korostaa Leppä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)