Verkkouutiset

Perustulolla vankka kannatus Suomessa – 1000 euroa kuukaudessa pidetään sopivana

Suomalaisista 69 prosenttia pitää perustuloa hyvänä ajatuksena, selviää Kelan teettämästä kyselystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulosten perusteella 69 prosenttia suomalaisista pitää sekä perustuloa että negatiivista tuloveroa melko tai erittäin hyvänä ajatuksena. Jos vastausjakaumista poistetaan ne, jotka eivät osanneet muodostaa mielipidettään, negatiivisen tuloveron malli on jonkin verran suositumpi (78 %) kuin perustulo (72 %). Kummankin perustulomallin kannatus on kuitenkin varsin suurta.

Negatiivisen tuloveron mallissa pienillä tuloilla verotus kääntyy negatiiviseksi niin, että veroprosentin määräämä summa maksetaankin tukena palkansaajalle. Käytännössä jokainen perustulomalli, jossa perustulo maksetaan henkilölle laskennallisesti tuloista riippumatta, on samanaikaisesti negatiivisen tuloveron malli.

Kyselyssä selvitettiin myös perustulon sopivaa määrää. Sopivaksi määräksi vastaajat arvioivat 1 000 euroa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että tällä vaalikaudella toteutetaan perustulokokeilu. Perustulolla tarkoitetaan lukuisia erilaisia tapoja järjestää sosiaaliturva, kuitenkin siten, että kaikille kansalaisille maksetaan säännöllisesti ja ehdoitta rahaa toimeentuloa varten.

Kelan tutkimus tilasi Taloustutkimus Oy:ltä haastattelututkimuksen, jossa kysyttiin mielipidettä sekä perustuloon että negatiiviseen tuloveroon. 

Kyselyn toteutti Taloustutkimus Oy syyskuun ensimmäisellä, toisella ja kolmannella viikolla 2015. Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin. Tutkimuksen kohdejoukkona olivat Suomen 15 vuotta täyttäneet asukkaat Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 1 006 henkilöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)