Kaivosteollisuus vastaa Finnwatchin syytöksiin

Kaivosteollisuus katsoo, että kansalaisjärjestö Finnwatchin Kaivosverotuksen kehitysmaa –raportin tarkoituksena on kiristää kaivosten verotusta muuta teollisuutta korkeammaksi.

  • LKS 20151115 Kittilän kultakaivoksen rikastamo Kittilässä perjantaina 13. marraskuuta 2015. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Kittilän kultakaivoksen rikastamo.

    ()

Kaivosteollisuuden mielestä Finnwatchin raportti jättää huomiotta lukuisia asioita.

– Raportti ei mainitse kaivosyhtiöiden kokonaisveroastetta, johon lasketaan mukaan elinkeinoverot, palkkaverot ja energiaverot. Näin kaivosyhtiöiden Suomeen maksamien verojen määrä nousee aivan toisiin lukemiin, Kaivosteollisuus ry sanoo tiedotteessaan.

Yhdistys huomauttaa, että kaivoksen avaaminen vaatii satojen miljoonien eurojen investointeja.

– Kaikkiaan näitä investointeja on tullut Suomeen yli kolme miljardia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kotimaasta ei tällaisia pääomia löytynyt. Näissä investoinneissa on suuret riskit. Ulkomaiset sijoittajat menettivät satoja miljoonia Talvivaaran osakkeiden myötä.

Finnwatchin raportti unohtaa myös mainita, että mainituissa kaivosyhtiöissä on tehty verotarkastuksia, jossa ei ole löytynyt huomautettavaa. Tämä olisi ollut kohtuullista, sillä kaivosyhtiöt kertovat lukunsa avoimesti.

– Vastaavasti raportti kehuu Australian kaivosveron toimivuutta. Pois jäi kuitenkin maininta, että Australia luopui kaivosverosta nopeasti vuonna 2014, sillä vero ei tuonut odotettuja tuloksia Kaivosteollisuus sanoo.

Kaivosteollisuus ry sanoo pitävänsä avointa keskustelua verotuksesta ja sen vaikutuksista tärkeänä, jotta saadaan aikaan reilut ja yhteisesti hyväksytyt pelisäännöt.

Finnwatchin mielestä Kaivosteollisuus ry keskittyy vastineessaan kansalaisjärjestön raportin kannalta epäolennaisiin kysymyksiin. Lisäksi siinä on Finnwatchin mukaan useita virheellisiä väittämiä. Finnwatchin vastaa Kaivosteollisuus ry:n väitteisiin verkkosivuillaan.

Lue myös: Finnwatch kaivosyhtiöiden verosuunnittelusta: Suomi kuin kehitysmaa

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.