Verkkouutiset

”Euroopan talouden suurin uhka on deflaatio”

Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio on huolissaan Suomen talouden alamäen jatkumisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

− Talouden kaikki mittarit osoittavat väärään suuntaan: bruttokansantuote ei kasva, julkisen talouden tasapaino heikkenee, valtion velka kasvaa ja viennin ongelmat ovat ennestään pahentuneet Ukrainan kriisin myötä, Timo Ritakallio luetteli Liikesivistysrahaston vuosikokouksessa Raumalla.

Hänen mielestä Euroopan talouden suurimpana uhkana on deflaation eli hintojen laskun riski. Euroopassa inflaatio on jo lähellä nollaa ja Suomessakin prosentin luokkaa.

− Emme halua ajautua Japanin kaltaiseen tilanteeseen, jossa vuosia jatkunutta deflaatiota vastaan pitää taistella poikkeuksellisen aggressiivisella raha- ja talouspolitiikalla, epävarmoin tuloksin.

Ritakallion mukaan talouskasvun pysähtyminen näkyy jo paitsi kuluttajien vyönkiristyksenä myös yritysten haluttomuudessa tehdä investointeja.

− Suomessa, kuten koko Euroopassa, yritysten investoinnit ja lainanotto ovat todella alhaisella tasolla. Tämä näkyy myös työeläkeyhtiössä siten, että TyEL-takaisinlainojen kysyntä on romahtanut.

Ritakallion mielestä Suomessa on pakko tehdä ripeitä ja voimakkaita toimenpiteitä talouden elvyttämiseksi.

− Tänne tarvitaan sekä julkisia että yksityisiä investointeja, jotka luovat työtä ja talouskasvua. Panostukset esimerkiksi infrastruktuuriin olisivat toivottuja; ne torjuisivat deflaation uhkaa tehokkaasti, hän arvioi.

Ilmarisen varatoimitusjohtaja korosti, että Suomessa on edelleen menestystekijöitä, joiden avulla talouskasvulle on hyvät mahdollisuudet. Menestymisen edellytys on kuitenkin Ritakallion mielestä asennemuutos.

− On ruokittava ja haluttava menestystä. Tarvitaan kannustava ilmapiiri ihmisille ja yrityksille toimia, ja menestys pitää sallia, hän kiteytti.

Ritakallio nimesi potentiaalisiksi suomalaisiksi menestystoimialoiksi ohjelmistoteollisuuden, konepajateollisuuden sekä terveydenhuollon palvelut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)