Verkkouutiset

Juha Sipilä: Keskustan leikkaustavoite yhä kaksi miljardia euroa

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei nosta valtiontalouden leikkaustavoitetta kahdesta miljardista eurosta ensi vaalikaudella, vaikka valtiovarainministeriö arvioi sopeutustarpeen neljäksi miljardiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomien HSTV:n haastattelussa tänään tiistaina ollut keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi julkisen talouden sopeutustarpeen olevan juuri se, mitä valtiovarainministeriö ilmoittaa. Valtiovarainministeriön mukaan valtiontalouden tasapainottaminen edellyttää neljän miljardin euron sopeutusta ja kuntatalous kahden miljardin sopeutusta vuoteen 2019 eli ensi vaalikauden loppuun mennessä.

– Meidän ohjelma lähtee kuuden vuoden sopeutusajanjaksosta. Kuuden vuoden päästä valtion ja kuntien tulot ja menot ovat tasapainossa. Meidän ohjelma lähtee siitä, että leikkauksia tai säästöjä tarvitaan nettona kahden miljardin edestä ja ensi vaalikauden lopussa ollaan vielä kaksi miljardia valtiontaloudessa alijäämäisiä, Sipilä sanoi HSTV:n haastattelussa.

Keskustan ohjelman mukaan valtiontalous saataisiin tasapainoon vasta kuuden vuoden kuluttua eli sitä seuraavan vaalikauden puolivälissä. Kuntatalouden säästöistä Sipilä ei puhunut haastattelussa mitään, mutta keskustan ohjelman mukaan kuntatalouden alijäämä olisi ensi vaalikauden lopussa noin miljardin, joten säästöjä pitäisi tehdä ensi vaalikaudella miljardin edestä.

Keskustan talouskasvuoletus optimistinen

Keskustan ohjelma perustuu oletukselle, että Suomen talous kasvaa ensi vaalikaudella keskimäärin 1,4 prosenttia vuodessa. Oletuksen mukaan tänä ja ensi vuonna kasvu jää alle yhden prosentin, mistä se voidaan saada nousemaan kahden prosentin kasvu-uralle vuonna 2019. Valtiovarainministeriön arvion mukaan Suomen talous kasvaa lähivuosina keskimäärin noin prosentin vuodessa.

Keskustan tavoitteena on luoda kymmenessä vuodessa 200 000 uutta työpaikkaa yksityiselle sektorille. Se tarkoittaa, että työllisyysasteen on noustava nykyisestä 66 prosentista 75 prosenttiin.

– Jos ei tässä onnistuta, sitten meillä on hyvinvointiyhteiskunnan perusteissa kahdeksan miljardin talkoot edessä ja vaikea ainakaan tältä istumalta keksiä, miten se tehtäisiin leikkaamalla. Silloin pitää luopua aika monesta sellaisesta, mihin ollaan jo pitkään Suomessa totuttu. Uskon, että sille uralle pääseminen on mahdollista. Pitää lähteä kilpailukyvyn rakenteista liikkeelle, Sipilä sanoi.

Valtiontalouden alijäämä oli viime vuonna kahdeksan miljardia, eli valtion menot olivat kahdeksan miljardia euroa suuremmat kuin tulot.

Vain kokoomus rahaministeriön linjoilla

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mielestä valtiontaloudesta on leikattava neljä miljardia ja kuntataloudesta kaksi miljardia, kuten valtiovarainministeriö arvioi. Päätökset on tehtävä heti vaalikauden alussa, mutta toteutus voidaan ajoittaa siten, etteivät leikkaukset tukahduta kasvua.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini hyväksyy valtiovarainministeriön virkamiesten esittämän yhteensä kuuden miljardin euron julkisten menojen leikkauksen, mutta aikaa siihen on hänen mielestä käytettävä 6–7 vuotta.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä leikkauksia on tehtävä kahden miljardin euron edestä ja veroja on korotettava miljardilla. Päätökset sopeutustoimista on tehtävä heti vaalikauden alussa, vaikka ne jaksotettaisiin pidemmälle aikavälille. Lisäksi vaalikauden puolivälissä vuonna 2017 päätettäisiin tarvittaessa miljardin euron lisäsopeutuksesta, eli 600 miljoonaa euroa leikkauksia ja 400 miljoonaa euroa veronkorotuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)