Verkkouutiset

Uhkaava sähköpula voitaisiin välttää Helenin mukaan tehomarkkinan avulla

Sähkön hinta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on pudonnut energiayhtiö Helenin mukaan niin alas, että sähkön tuotantoon ei kannata Suomessa investoida.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helen teettämän selvityksen mukaan markkinaehtoisen tuotantokapasiteetin poistuminen sähkömarkkinoilta sekä huippukulutuksen kasvu lisäävät sähköpulan riskiä Suomessa ensi vuosikymmenellä.

Sähkön tuontia ei Gaia Consultingin tekemän selvityksen mukaan voida ilman uusia rajajohtoja kasvattaa, eikä lisääntyvä aurinko- ja tuulituotanto voi korvata talvipakkasilla tarvittavaa sähkön määrää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Sähkön hinta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on Helenin mukaan pudonnut niin alas, että sähkön tuotantoon ei kannata Suomessa investoida.

– Investointeja syntyy lähinnä vain jos tuotantoa tuetaan. Se ei ole markkinoiden kannalta terveellistä. Lähes kaikki lauhdevoimalaitokset on jo suljettu Suomessa. Lisäksi merkittävä määrä yhdistettyä sähkön- ja lämmöntuotantoa on poistumassa markkinoilta, toteaa johtaja Harri Mattila Helenistä.

Hänen mielestään nyt pitäisi varmistaa sähkön ja lämmön yhteistuotannon säilyminen.

– Yhteistuotanto on ollut luotettavasti käytettävissä huippukulutuksen aikana, se vakauttaa koko energiajärjestelmää ja hidastaa järjestelmään tulevia vaikutuksia nopeissa muutostilanteissa, Mattila korostaa.

Mikäli tuotantoa poistuu markkinoilta edelleen, varalla olevien tehoreservien määrää pitäisi kasvattaa huomattavasti. Helenin mukaan tämä ei ole järkevää, sillä nykyinen tehoreservijärjestelmä ei synnytä uutta kapasiteettia, se on markkinoille joustamaton ja kuluttajille kallis. Myös EU suhtautuu tehoreserveihin kriittisesti.

Ratkaisu uhkaavaan sähköpulaan voisi Helenin mukaan olla sähkömarkkinoita täydentävä tehomarkkina, jossa energian hinnan lisäksi myös teholla olisi rahallinen arvo. Tehomarkkinalla varmistettaisiin sähköjärjestelmän tarvitsema teho maksamalla siitä korvausta sovitulla menettelyllä.

Tehomarkkina on käytössä muun muassa Englannissa ja Yhdysvalloissa. Ranskassa se otettiin käyttöön tämän vuoden alussa, ja myös Irlannissa ja Puolassa suunnitellaan vastaavaa. Tehomarkkina olisi kaikille toimijoille avoin, ja kilpailuun voisi osallistua nykyinen ja uusi tuotanto.

– Tehomarkkina on alustavien arvioiden mukaan taloudellisesti edullisin tapa huolehtia sähkömarkkinan toimivuudesta tulevaisuudessa. Se vahvistaisi kotimaisen energiantuotannon edellytyksiä ja parantaisi mahdollisuuksia kysyntäjouston lisäämiselle ja siihen liittyville palveluille. Se mahdollistaisi myös mm. tuulivoiman ja aurinkovoiman merkittävän lisäämisen, Mattila toteaa.

Tehomarkkinalla olisi Helenin näkemyksen mukaan myös sähkön käyttäjille positiivinen vaikutus pienentyneenä sähkölaskuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)