Verkkouutiset

Harvardin huippuprofessori HS:lle: Euroalueen kriisi jatkuu vielä vuosia

Huippuyliopisto Harvardin taloustieteen professori Lawrence Summers kertoo Helsingin Sanomissa, että euroalueen suurin ongelma on investointien puute.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Summersin mukaan euroalueella on edessään pitkän ja hitaan talouskasvun aika. Hän arvioi talouskriisin jatkuvan vähintään tämän vuosikymmenen loppuun.

Professorin mukaan euroalueella pitäisi kaikin keinoin lisätä kokonaiskysyntää. Kysynnän lisäksi pitäisi tehdä rakenteellisia muutoksia, jotka kuitenkaan eivät saisi vaarantaa talouskasvua.

– Euroalueella suuria ongelmia on juuri säästämisessä ja uusien investointien puutteessa. Lainanannon lisääntyminen kuluttajille ja eläkeuudistukset ovat tärkeitä keinoja kokonaiskysynnän lisäämiseksi, Summers toteaa.

Tärkeimpiä rakenteellisia muutoksia euroalueella olisi työntekijöiden palkkaamisen helpottaminen, investointien esteiden purkaminen, maankäytön helpottaminen ja yritysten pääoman hankinnan helpottaminen.

Osa europoliitikoista on moneen kertaan julistanut vuonna 2010 kärjistyneen talouskriisin loppuneen, koska euroalueen bruttokansantuote on alkanut kasvaa. Summersin mukaan ilo on ennenaikainen ja siksi rakenteellisia uudistuksia ja makrotaloudellisia toimia kokonaiskysynnän lisäämiseksi tarvitaan yhä.

Summers ei näe talous- ja rahaliitolla kummoista tulevaisuutta, koska sen suunnittelussa tehtiin virheitä.

– Yhdysvalloissa taloustieteilijät varoittivat sellaisen rahaliiton vaaroista, joka ei muilla (talouden ) aloilla ole todellinen unioni. Jälkeenpäin voidaan todeta, että varoitukset osuivat oikeaan, Summers totesi Euroopan keskuspankin konferenssissa Portugalissa antamassaan haastattelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)