Verkkouutiset

Handelsbankenin lääkkeet Suomelle: Palkkasopimukset yrityskohtaisemmiksi ja työsopimusten kattavuuteen joustoa

Handelsbankenin mielestä uudistusten lykkääntyminen tulisi kilpailukyvyn puutteesta kärsivälle Suomelle kalliiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Handelsbanken ennustaa edelleen kuten viime joulukuussakin Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna yhden prosentin. Ensi vuodelle kasvuksi ennustetaan 1,2 prosenttia ja sitä seuraavalle 0,9 prosenttia.

Handelsbankenin pääekonomistin Tiina Heleniuksen mukaan Suomen talous pysyy maltillisessa kasvussa vuosina 2016–18, mutta hän ei ole tyytyväinen kokonaiskuvaan.

– Vienti supistui vielä viime vuoden lopussa ja teollisuuden työpaikat vähenivät, mikä enteilee vahvasti, ettei Suomen hintakilpailukyky ole riittävä. Samaa puhuvat myös muut tekijät: Suomen markkinaosuus maailmankaupasta on selvästi laskenut, BKT:n kasvuvauhti on erittäin heikko verrattuna muihin pieniin avoimiin talouksiin, vaihtotaseeseen ei ole onnistuttu kerryttämään riittävää ylijäämää ja yritysvoitot ovat laskeneet erityisesti avoimella sektorilla, Helenius arvioi pankin tiedotteessa.

Kilpailukyvyn puute on hänen mukaansa Suomelle teollisten väli- ja pääomahyödykkeiden valmistajana valtaisa ongelma aikana, jolloin globaali kysyntä on vahvasti siirtymässä palveluihin ja maailmantalouden kasvu perustuu aiempaa vähemmän investointeihin

Lisäksi riittämätön hintakilpailukyky voimistaa ongelmia, ja heikon kannattavuuden turvin suomalaisten yritysten on hyvin riskialtista investoida.

Handelsbankenin ekonomistien mielestä tärkeintä olisi muuttaa kollektiivisten palkkasopimusten malli yrityskohtaisemmaksi ja yleinen työsopimusten kattavuus joustavammaksi. Uudistukset auttaisivat ylläpitämään yritysten kannattavuutta vaikeinakin aikoina ja turvaisivat mahdollisimman monen työpaikan säilymisen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)