Verkkouutiset

”1970-luvun politiikkaa” – Saksa ja Ranska sanasodassa euron devalvoinnista

Saksa ja Ranska ovat ajautuneet harvinaiseen sanasotaan euron devalvoinnista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kinailu sai alkunsa, kun Ranskan pääministeri Manuel Valls esitti, että euroa pitäisi devalvoida suhteessa dollariin, jotta euroalueen kilpailukyky paransi.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert teilasi ajatuksen saman tien. Hän totesi, että euron kurssista päättäminen ei kuulu EU:n jäsenmaille eikä autonomista Euroopan keskuspankki EKP:tä sovi patistella devalvointiin.

Saksan keskuspankki Bundesbankin tyrmäys oli astetta tylympi. Sen mukaan kyseessä on 1970-luvun politiikka. Pankki hämmästeli sanomalehti Messaggeron mukaan Ranskan hallituksen haikailuja aikoihin, jolloin Ranskan frangi oli epävakaa valuutta.

Myös Saksan lehdistö tilttasi devalvaatiokaavailut suoralta kädeltä.

Ainakin osittain Ranskan sosialistihallituksen devalvaatiohaaveita selittänee lähestyvät Euroopan parlamentin vaalit. Sosialistien kannatus on ollut vapaassa pudotuksessa ja se on noin 18 prosentissa. Suurimmaksi puolueeksi näyttäisi nousevan Marine Le Penin äärioikeistolainen Kansallinen rintama.

Ranskan talouskaan ei ole elpynyt odotusten mukaisesti. EU:n komissio totesi hiljattain, että maa ei saavuta kolmen prosentin alijäämätavoitetta, vaan se on tänä vuonna 3,4 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)