Verkkouutiset

Suomalaiskeksintö voi mullistaa huumetorjunnan

Suomalainen teknologiayritys Gasera on kehittänyt kaasunmittausanalytiikkaan perustuvan kannettavan teknologian, joka paljastaa huumeet muun muassa matkatavaroista lentokentillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Gaseran teknologia tunnistaa herkän sensoritekniikan avulla huumeiden ilmaan erittämät yhdisteet välittömästi. Tällä hetkellä rajalla otetut näytteet on analysoitava erikseen laboratoriossa, mikä vie aikaa ja resursseja huomattavasti enemmän kuin Gaseran kannettava teknologia.

– Tuotteemme on ensimmäinen lähes taskukokoinen kaasunmittauslaite, joka havaitsee pienimmätkin huumausaineiden pitoisuudet ilmasta. Näemme mittauslaitteelle valtavan potentiaalin juuri rajavartiolaitoksen ja tullin tarpeisiin, koska teknologian avulla pystytään huumeiden lisäksi havaitsemaan konteissa usein esiintyviä myrkyllisiä aineita. Tämän avulla myös työturvallisuus rajavartiolaitoksissa kohenisi huomattavasti, sanoo Gaseran toimitusjohtaja Ismo Kauppinen.

Yrityksen patentoimaa teknologiaa voidaan huumetorjunnan ja konttien sisäilman myrkyllisten aineiden mittaamisen lisäksi hyödyntää myös esimerkiksi räjähteiden paljastamiseen, ilmansaasteiden mittaamiseen ja jopa ihmissalakuljetusten havaitsemiseen.

Teknologian soveltuvuus huumeiden raaka-aineiden paljastamiseen on jo todennettu EU-projekteissa rakennetuilla prototyypeillä. Kaupalliseen käyttöön tuotteen on määrä valmistua vuonna 2019.

Gasera on mukana syyskuussa alkavassa EU:n Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovointiohjelmassa, joka on myöntänyt yritykselle 2,3 miljoonan euron rahoituksen. Kaksivuotisen projektin aikana on tarkoitus kehittää kannettava tuote ja testata tuotetta loppuasiakkaiden kanssa.

Gasera tuottaa sähkömuuntajien diagnostiikkaan liittyviä laitteita. Yritys solmi alkuvuonna 2015 kolme eri toimitus- ja tuotekehityssopimusta Yhdysvaltoihin.

Uusien sopimusten tuoman kasvun myötä Gasera on palkannut tänä vuonna viisi uutta työntekijää. Vuoden loppuun mennessä on tarkoitus rekrytoida 8–10 huippuosaajaa lisää tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)