Verkkouutiset

FK: Miksi elinkeinoelämä sivuutettiin kyberturvallisuusstrategiassa?

Finanssialan keskusliitossa ihmetellään, miksi elinkeinoelämää ei kuulla kyberturvallisuuden toimeenpanossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtioneuvoston tekemä kyberturvallisuusstrategia valmistui noin vuosi sitten. Sen toimeenpano-ohjelmaa viimeistellään parhaillaan, mutta toimeenpanon lähtökohtana ovat julkishallinnon tarpeet.

– Tämä on huono lähtökohta, sillä valtaosa yhteiskunnalle elintärkeistä tietojärjestelmistä ja -verkoista on elinkeinoelämän ylläpitämiä, sanoo Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Mika Linna.

Suomessa yhteiskunnan toimivuudelle tärkeimmästä infrastruktuurista noin 80 prosenttia on yksityisen sektorin hallinnassa. Tästä esimerkkeinä ovat teleoperaattorit, energiayhtiöt ja pankit. Ne hallinnoivat ja ylläpitävät tärkeitä tietojärjestelmiä ja -verkkoja, kuten pankkien tapauksessa maksujärjestelmää.

Kun valtio varautuu kyberuhkiin, kuten iskuihin tietoverkkoihin tai sähköjärjestelmiin, pitäisi niitä hallinnoivat tahot ottaa mukaan strategian toteuttamissuunnitelmiin ja toimenpiteisiin, toteaa Mika Linna FK:n tuoreessa uutiskirjeessä.

– On hyvä, että esimerkiksi kyberturvallisuutta koskevia lakeja ollaan saattamassa ajan tasalle. Samalla kuitenkin soisi, että valmistelu olisi mahdollisimman laajapohjaista. Nyt kyberturvallisuusstrategian toimeenpano on pitkälti suunniteltu valtionhallinnon sisäisesti, ja elinkeinoelämä pääsee ainoastaan antamaan lausuntonsa valmiiksi kirjoitettuihin suunnitelmiin, Mika Linna harmittelee.

Alusta asti laajassa yhteistyössä tehtävä avoin ja laajapohjainen valmistelu on Linnan mukaan paras tapa päästä parhaaseen lopputulokseen.

– Jos pohditaan kyberturvallisuutta koko yhteiskunnan tasolla, niin ei oikein voi keskittyä pelkästään valtionhallintoon, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)