Verkkouutiset

Finnair ulkoistaa matkustamohenkilökuntaa – ”halpalentoyhtiön jalanjäljillä”

Finnair on solminut sopimuksen norjalaisen OSM Aviationin kanssa matkustamopalvelun ostosta alihankintana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finnair on solminut sopimuksen norjalaisen miehistöpalveluyrityksen OSM Aviationin kanssa matkustamopalvelun ostosta alihankintana.

Osapuolet sopivat ensivaiheessa palvelun tuottamisesta Finnairin Hongkongin ja Singaporen reiteille. Reiteillä työskentelevä henkilökunta palkataan OSM Aviationin Aasian toimipisteisiin. Suunnitelmissa on laajentaa yhteistyötä tulevaisuudessa niin kauko- kuin lähiliikenteessä.

Yhtiön tiedotteen mukaan Finnair on vuodesta 2011 lähtien pyrkinyt neuvottelemaan kustannussäästöistä matkustamohenkilöstönsä kanssa. Kun säästöneuvottelut kariutuivat lopullisesti tänä keväänä, kertoi Finnair kesäkuussa, että se etenee matkustamopalvelunsa ulkoistuksissa yt-menettelyssä käsiteltyjen suunnitelmien mukaisesti.

Finnairin operatiivisen johtajan Ville Ihon mukaan yhtiö on tehnyt kaikkensa löytääkseen säästöratkaisut yhdessä matkustamohenkilöstömme kanssa, mutta pitkä neuvottelutie päättyi tuloksettomana.

– Matkustamohenkilöstömme työehdot ovat kustannuksiltaan huomattavasti korkeammat kuin SLSY:n yleissitovan työehtosopimuksen taso. Tappiollisena yhtiönä emme voi jatkaa Finnair-lisän maksamista, vaan meidän on kohtuullistettava kustannuksiamme kilpailukykyiselle tasolle. Neuvotteluteitse tämä ei valitettavasti onnistunut. Siksi joudumme nyt siirtymään tietyillä reiteillä palveluntuottajasta palvelunostajaksi, perustelee Iho.

Hänen mukaansa OSM Aviationilla on kokemusta lentoliiketoiminnasta ja kyky tarjota luotettavaa ja laadukasta palvelua kilpailukykyiseen hintaan.

– Keskusteluja jatketaan edelleen myös muiden kumppaniehdokkaiden kanssa. Pyrimme kumppanineuvotteluissa löytämään myös sellaisia ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat työpaikkojen säilyttämisen Suomessa, Iho kertoo.

Singaporen ja Hongkongin reittiulkoistusten henkilöstövaikutus Suomessa on yhteensä noin sata henkilötyövuotta. Vähennykset toteutetaan tässä ensi vaiheessa lomauttamalla. Lisäksi reittien ulkoistaminen vaikuttaa noin 80 aasialaisen vuokratyöntekijän työhön, joka loppuu siinä vaiheessa, kun reitit ulkoistetaan.

Finnair on kertonut suunnittelevansa yhteensä noin 20 kauko- ja lähiliikennereitin matkustamopalvelun ostamista alihankintana tulevan kahden vuoden aikana.

SLSY: Halpalentoyhtiön jalanjäljillä

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkersin mukaan Finnair on päättänyt seurata henkilöstöpolitiikassaan halpalentoyhtiön jalanjäljillä.

– Monet eurooppalaiset lentoyhtiöt, muun muassa SAS, Lufthansa ja Air France-KLM, taistelevat tällaista sosiaalista polkumyyntiä vastaan, hän huomauttaa.

Åkersin mukaan SLSY haki koko kevään ratkaisua, jolla työpaikat olisi saatu pidettyä Suomessa.

– Neuvottelut päättyivät pettymykseksemme tuloksettomina, kun tarjoamamme 12,5 miljoonan euron säästöt eivät kelvanneet Finnairille, hän toteaa tiedotteessaan.

Finnair tavoitteli 18 miljoonan euron säästöjä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)