Verkkouutiset

Säädökset muuttuvat: yritysten syytä tarkistaa EU-tavaramerkkinsä

Keskuskauppakamari kehottaa yrityksiä käymään ajoissa läpi omat EU-tavaramerkkinsä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n tavaramerkkiuudistuksen julkaisemisen arvioidaan tapahtuvan joko kuluvan vuoden lopulla tai ensi vuoden alkupäivinä, jolloin se tulee voimaan ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Uudistus koskee sekä tavaramerkkidirektiiviä että -asetusta ja se tuo mukanaan parannuksia tavaramerkkien sääntelyyn.

Kun uusi tavaramerkkiasetus tulee voimaan, alkaa kuuden kuukauden aika, jolloin on vielä mahdollista tarkistaa ennen 22.6.2012 haettujen EU-tavaramerkkien luokitus.

– Siirtymävaihe kannattaa käyttää hyväksi ja tarvittaessa täsmentää EU-merkin suojapiiri vastaamaan todellista suojapiiriä, Keskuskauppakamari opastaa.

Tämän jälkeen voimassa olevien EU-rekisteröintien suojaa ei voi enää muuttaa. Niiden merkkien suoja supistuu pelkästään luokituksesta ilmenevän nimikkeen kirjaimelliseen tulkintaan.

Aiemmin tavaramerkkiä haettaessa luokitusohjeeksi riitti, että ilmoittaa pelkän luokkaotsikon, mutta EU-tuomioistuimen IP Translator-päätöksen jälkeen tämä ei ole ollut enää riittävää.

Tavaramerkkihakemuksessa täytyy yksilöidä suojan piiriin halutut tavarat ja palvelut selvästi ja täsmällisesti, jotta tällä perusteella voidaan määrittää tavaramerkin antaman suojan laajuus.

– Tavaramerkkirekisterit alkavat täyttyä. Esimerkiksi kolmikirjaimisen tavaramerkin saaminen alkaa olla haastavaa. Uudistus tuo helpotusta siten, että kun suoja rajataan tarkemmin, tulee tavaramerkkirekisteriin lisää tilaa, toteaa lakimies Minna Aalto-Setälä Keskuskauppakamarista.

Tavaramerkkiuudistus sisältää parannuksia nykyjärjestelmään. Jatkossa EU:n tavaramerkkien maksut halpenevat, sillä suojaa voi hakea yhteen tavara- tai palveluluokkaan kerrallaan. Tavoitteena on kohdentaa suoja paremmin vain sellaisiin luokkiin, jotka ovat hakijalle todella tarpeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)