Verkkouutiset

Elinkeinoelämän mukaan investoinnit ovat lisääntymässä

Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen katsauksen mukaan investoinnit ovat Suomessa lisääntymässä niin, että niillä jo elvytetään hiipuvaa taloutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomessa on onneksi löytynyt uskallusta tehdä suuria päätöksiä. Liiton tuoreessa talouskatsauksessa arvellaan, että harva olisi aikoinaan laittanut rahansa likoon nyt eri puolille Suomea nousevien biotehdaslaitosten puolesta.

Investoinnit ovat Suomessa supistuneet vuodesta 2011, ja investointiaste on pudonnut lähelle 1990-luvun alhaista tasoa. Nyt investoinnit ovat kuitenkin EK:n katsauksen mukaan lisääntymässä niin, että niillä jo elvytetään hiipuvaa taloutta.

Katsauksessa tosin muistutetaan, että vaikutukset tosin näkyvät vasta vähitellen ensi vuodesta alkaen.

Elpyminen ei ole Suomessa vielä alkanut, vaikka EK:n mukaan yksittäisillä aloilla kasvua on ollut jo pidemmän aikaa. Heikointa kehitys on viennissä ja teollisuustuotannossa.

Tavaraviennin arvon kehityksessä on viime kuukausina ollut vain vähän muutoksia. EK:n katsauksen mukaan Venäjän vienti näyttää saavuttaneen pohjansa nyt, kun maan osuus koko tavaraviennistä on pudonnut noin viiteen prosenttiin. Muista isommista vientimaista vain Saksalla ja Ruotsilla on ollut kasvua. Toimialoista erottuu nousevana EK:n mukaan lähinnä vain kulkuneuvojen vienti.

EK:n suhdannekyselyissäkään ei ole vielä näkynyt merkkejä viestiä tulevasta noususta. Teollisuuden tilauskanta on keskimääräistä alhaisemmalla tasolla ja suhdannetilanne on tuntuvasti normaalia heikompi.

Myös palveluissa suhdannetilanne on keskimääräistä heikompi, vaikka se koheni syksyllä. Samoin vähittäiskaupan luottamus on uudelleen heikentynyt ja taso on kaukana normaalista.

Rakentamisessa sen sijaan näkymät ovat kirkastuneet, ja suhdannetilanne on lievittynyt kuluvan vuoden aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)