Verkkouutiset

EK varoittaa: 14 000 yritystä vaihtamassa omistajaa ja kasvuhalut vähissä

Omistajanvaihdoksen prosessi on käynnistynyt tai käynnistymässä noin 14 000 työnantajayrityksessä, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Luku on EK:n mukaan vielä huomattavasti suurempi, jos tarkasteluun otetaan myös ne yritykset, joita omistajanvaihdos tulee koskettamaan seuraavan viiden tai kymmenen vuoden aikana.

Lukumääräisesti omistajanvaihdoksia tapahtuu eniten kaupungeissa, mutta suhteellisesti niiden merkitys on suurempi maaseudulla. Maaseudun yrityksistä on EK:n mukaan noin 70 prosenttia perheyrityksiä, kun taas kaupungeissa osuus jää 50 prosenttiin.

Parhaillaan yli viidennes maaseudun pk-yrityksistä valmistelee tai käy läpi omistajanvaihdosta, kun kaupungeissa vastaavassa tilanteessa on joka kymmenes yrityksistä.

– Usein kasvu- ja investointihalukkuus laskee merkittävästi omistajanvaihdoksen lähestyessä, sanoo EK:n yrittäjyysasiantuntija Jari Huovinen järjestön tiedotteessa.

Huovisen mukaan tätä havainnollistaa se, että EK:n tutkimuksessa yksikään omistajanvaihdostilanteessa olevista yrittäjistä ei tavoitellut voimakasta kasvua.

Sen sijaan selvä enemmistö tyytyi saavutetun markkina-aseman säilyttämiseen.

– Suoraviivaisesti ajateltuna omistajanvaihdosten vauhdittaminen vaikuttaa siis myönteisesti myös yritysten uudistumiseen, kasvuhakuisuuteen ja investointien todennäköisyyteen, Huovinen tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)